De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 1 november 2011

Alles achterlaten voor zoektocht naar eigen ik

Ze gaf haar baan en de huur van haar appartement in Sneek op, verkocht haar mooie auto en ging met een ruim twintig jaar oude VW-bus op reis door Europa: Aliëtte Miedema (30) uit Makkum.

Hinne Bokma
Op ontdekkingstocht wilde ze, om na te kunnen denken en zichzelf beter te leren kennen. Met ruim veertienduizend kilometer op de teller en met een tas vol wijsheden kwam Aliëtte Miedema (30) eind september weer thuis. Ze heeft haar ervaringen verwerkt in een kalender, die deze week zal verschijnen. Voorlopig woont ze bij haar vader in Makkum. Ze is druk bezig een baan te vinden.
Haar gevoel zei haar dat ze alles even achter zich moest laten. ,,Een onverklaarbaar gevoel”, zo geeft Aliëtte aan. Daarom gaf ze haar baan als marketingcoördinator bij een uitgever in Lemmer op. ,,Ik was op zoek naar een nieuwe prikkel. Het was mijn keus om bewust op reis te gaan. Ik had een bepaald budget, waarmee ik zo lang mogelijk weg probeerde te blijven”, zo vertelt ze. ,,Alles laat je achter om alleen op ontdekkingsreis te gaan. Je even openstellen voor nieuwe dingen.”
In mei ging Aliëtte eerst naar Groot-Brittannië en na een weekje Oerol op Terschelling vervolgde ze in juli haar reis door veertien landen in Europa. Eerst naar Scandinavië en vervolgens naar Berlijn.
Ze had haar reis niet uitgestippeld, maar keek ’s morgens op de kaart en ging vervolgens op pad. ,,Ik wilde dingen ontdekken, die je van tevoren niet kunt bedenken. Ik wilde van de ene in de andere situatie terechtkomen.”
Ze bezocht achtereenvolgens Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië en Zwitserland en ging via Duitsland en België weer naar huis. ,,Na vier maanden reizen vond ik het wel goed.”

Gevoel versus verstand

Onderweg had ze niet alleen veel tijd om te genieten van stedelijk schoon en mooie natuurrijke vergezichten, maar kon ze ook nadenken over haar leventje en meer op haar gevoel afgaan, in plaats van haar verstand.
,,Ik heb mijn eigen ik beter leren kennen. Eerder zat ik in een trein, die allemaal haltes voorbij reed. Ik heb even aan de rem getrokken”, zegt ze. Ze verkoos even het avontuur boven de zekerheden, die ze eerder in haar leven had ingebouwd.
Twaalf wijsheden, die ze onderweg heeft opgedaan, zijn nu verwerkt in een kalender. Ze combineert die wijsheden met rustgevende foto’s. Het gaat om foto’s die ze heeft gemaakt van de bijzonderste plekken die ze onderweg tegenkwam.
Spreuken
Aliëtte geeft de kalender in eigen beheer uit. Ze probeert in ieder geval 150 exemplaren te verkopen. De spreuken op de kalender zijn in het Engels. ,,Onderweg dacht ik ook in het Engels en in het Engels komen de spreuken het beste tot hun recht”, zo zegt ze.
,,De reis heeft veel met me gedaan. Ik heb geleerd dingen in een bepaald perspectief te plaatsen”, geeft Aliëtte aan. Haar auto zag ze als my ticket tot freedom. Ze beschilderde hem met allerlei teksten. En die auto wil ze ook na haar reis aanhouden.
Want de vrijheid doet haar goed, al beseft ze wel dat ze niet zonder zekerheden kan, zoals een baan en huis. ,,Maar als ik de kans krijg weer op reis te gaan, dan zou ik het zo doen.”
p De kalender kost 12,99 euro en is te bestellen via www.aliettemiedema.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties