De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Geloof & Kerkdonderdag, 27 oktober 2011

Mannen strijden met zichzelf in de bergen
Tweehonderd mannen vertrekken vandaag voor drie dagen naar de Ardennen voor een Karakterweekend van De 4e Musketier. Een mannenbeweging die in ons land steeds groter wordt.
Hanneke Goudappel
Zwolle - Drie jaar geleden bedacht Henk Stoorvogel, nu voorganger van de Vrije Evangelisatie Zwolle, samen met vrienden het concept van de mannenbeweging De 4e Musketier. ,,We hadden samen gewerkt voor de sportevangelisatiebeweging Athletes in Action. Toen we vervolgens naar verschillende steden in Nederland verhuisden, verwaterde de vriendschap wat. Ik vroeg hun: zullen we samen iets gaan doen wat we alle vier hartstikke leuk vinden, wat onze vriendschap weer verdiept en waar ook andere mannen baat bij hebben?”
Zijn vrienden vonden het een goed idee en zo ontstond het concept van een lang weekend weg als mannen onder elkaar met fysieke en geestelijke uitdaging: survival, bijbelstudie, gesprekken, kampvuur, bivak en geen stromend water.
,,De gedachte hierachter is dat mannen door allerlei ruige, fysieke activiteiten, zich geestelijke lessen eigen maken”, vertelt Stoorvogel, die opgroeide in Drachten. ,,De mannen maken een fysieke reis, maar wat ze uiteindelijk beleven is een geestelijke reis.”
,,Waarom zo’n fysieke reis nodig is? Voor veel mannen werkt de traditionele kerkdienst maar ten dele: zitten, zingen en luisteren. Wanneer ik in kerkdiensten wat om me heen kijk, valt het me vaak op dat veel mannen er een beetje verveeld bij zitten. In de buitenlucht, gesteld voor stevige uitdagingen, komt er iets in mannen los wat hen ontvankelijker maakt voor geestelijke waarheid. Het is leren door doen en leren door ervaren in plaats van leren door zitten en luisteren.”
De naam van de mannenbeweging verwijst naar de musketiers van vroeger: het waren persoonlijke elitetroepen van de koning. Stoorvogel: ,,De musketiers spreken tot onze verbeelding. Eén voor allen en allen voor één. Alles gaven zij voor hun heer en zij wisten dat ze elkaar blindelings konden vertrouwen.”
Doel van De 4e Musketier is mannen te trainen te leven voor hún Koning: God. ,,We zoeken als mannen onze identiteit vaak in heel andere zaken, zoals geld, carrière, prestatie of roem. We willen mannen uitdagen te ontdekken wat echt belangrijk is in hun leven en hen leren om proactief in het leven te staan.”

Afzien

De mannen verzamelen zich vandaag in de buurt van Spa in België. Ze weten dat ze naar de Ardennen gaan, maar wat daar precies gaat gebeuren weten ze niet. Horloge, telefoon en portemonnee moeten ze inleveren.
Twee maanden geleden hebben ze een startdag gehad. ,,We hebben uitgelegd wat er globaal gaat gebeuren en hebben iets verteld over onze werkwijze. Dat levert meestal een schokeffect op: mannen die alvast flink gaan trainen om wat conditie op te doen.”
Niet voor niets, want het Karakterweekend betekent flink afzien. ,,Je hoeft geen sportman te zijn, maar je moet wel kunnen wandelen en doorzetten”, zegt Stoorvogel. ,,Er gaan ook mannen mee van in de zestig en mensen die niet aan sport doen. Maar een beetje conditie is wel handig.”

Jabboksworsteling

Naast de tweehonderd deelnemers gaan er vijftig mannen mee als begeleiders. Zij hebben het Karakterweekend al eerder meegemaakt. Er worden teams gemaakt van tien mannen. Heel het weekend door zijn er dertig, veertig praatjes van tien minuten; korte Bijbeloverdenkingen, vertelt Stoorvogel.
Verder krijgen de mannen allerlei opdrachten. ,,Het is wel heftig soms, ze gaan tot op het bot. Zo bevat een weekend vaak de ‘Jabboksworsteling’. We vertellen eerst het verhaal van Jakob die bij de Jabbok met God worstelde, door Hem op zijn heup werd geslagen en uiteindelijk een nieuwe naam kreeg. Wij mannen zijn ook worstelaars. Gaat iets niet linksom, dan wel rechtsom. We knokken net zo lang tot het lukt. Tijdens de Jabboksworsteling kijken we waar het knokken ons brengt. We lopen - met een Bijbel in de hand - zevenhonderd meter door de rivier, stroomopwaarts. Soms tot de schouders in het water, en kopje onder gaand. Het is een enorme strijd die losbrandt, een strijd van iedere man tegen de elementen.”
Uiteindelijk is het geestelijke strijd, zegt Henk Stoorvogel. ,,Veel mannen ervaren: dit is hoe ik leef. Aan de kant gekomen gaan we het over genade hebben en we vertellen de mannen: wat jij niet kunt, wil God in jou doen.”
De Karakterweekenden worden twee keer per jaar gehouden. In het najaar in de Ardennen en in april in Schotland. Hoe zwaar ook; de weekenden zijn standaard volgeboekt. ,,Voor 99 procent van de mannen is het een heel intense, vaak levensveranderende ervaring. Soms krijgen we maanden later bericht van vrouwen van de deelnemers die zeggen: mijn man is echt veranderd, staat anders in het leven.”

Barbecue

Er zitten honderden uren van voorbereiding in de weekenden, enkel door vrijwilligers. ,,Iedere keer maken we weer een nieuw programma. We doen er alles aan om hun de reis van hun leven te geven. We sluiten af met een ultieme barbecue.”
Voor mannen die de koers van hun leven willen verleggen en daarbij hulp willen, zorgt De 4e Musketier voor een coachingstraject aan de hand van het boek De 4e Musketier. Leven in dienst van de Koning.
Jaarlijks houdt de mannenbeweging ook een feest. ,,Daar komen zo’n 1500 mannen: musketiers en vrienden. Doel is om geïnspireerd het nieuwe jaar in te gaan. Dit jaar (op 21 januari) spreekt onder meer Wilco van Rooijen. Hij vertelt over het beklimmen en zijn overlevingstocht op de gevaarlijkste berg ter wereld: K2.”
Daarnaast maakt de beweging ieder jaar een ‘gerechtigheidsreis’. ,,Volgend jaar gaan we met 25 musketiers naar Rwanda. Daar lopen we een marathon in de Afrikaanse hitte. Ons doel is om daarmee 250.000 euro op te halen voor projecten in Rwanda en Uganda. We willen niet alleen dat mannen in Nederland het verschil maken, we willen ook een zo groot mogelijk verschil maken voor armen in deze wereld.”
* Meer informatie: www.de4emusketier.nl
* Volgende week een verhaal van een Friese deelnemer

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Ik heb me net opgegeven voor het karakterweekend in Schotland. Het lijkt mij indrukwekkend om met zo'n grote groep mannen in de ongerepte natuur de strijd aan te gaan!
Ik zie er naar uit om de deelnemers en organisatie te ontmoeten.

Tot April ?!? Groetn Richard Vennema

Richard Vennema, leeuwarden - vrijdag, 4 november 2011


Heerlijk om te lezen! Vanavond net onze eerste voorbereidingsavond gehad voor Karakterweekend Schotland 2012.
Wat een ervaring gaat dat worden zeg!
Ook nu, nu veel mannen in de Ardennen zitten, lopen, luisteren, slapen. Dat God hen mag bemoedigen en aanraken!

Met vr gr. Johannes

Johannes de Boer, Leewarden - maandag, 31 oktober 2011


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties