De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Hoofdartikelvrijdag, 14 oktober 2011

Honger en onze verantwoordelijkheid
De prijzen voor voedsel zijn de afgelopen maanden flink gestegen. En in die stijgende trend is er sprake van forse schommelingen in prijsniveaus van voedselproducten als graan, rijst en maÔs. Over de gevolgen van de stijgende en hevig fluctuerende voedselprijzen bracht de Wereldvoedselorganisatie FAO deze week een rapport uit.
De FAO vreest dat vooral de armen in Afrika het slachtoffer zullen worden. Volgens de voedselorganisatie lijden nu 925 miljoen mensen in de wereld honger. Enkele jaren geleden waren dat er nog 850 miljoen.
De stijging van de voedselprijzen wordt veroorzaakt door de snel toenemende vraag in snel groeiende economieŽn en door de groei van de wereldbevolking. Bovendien kan teelt voor biobrandstof de teelt voor voedsel verdringen. Dat laatste maakt de voedselprijzen afhankelijk van de sterke schommelingen in de energieprijzen. Ook komt extreem weer vaker voor dan vroeger en ook dat leidt tot schommelingen in prijzen voor voedsel.
De schommelingen nodigen gokkers wereldwijd uit te speculeren met voedselprijzen. En dit verergert de hongercrisis. In 26 landen is de situatie zeer ernstig, zo blijkt uit de eveneens deze week gepubliceerde Wereld Honger Index. Door almaar stijgende prijzen moeten mensen in ontwikkelingslanden inmiddels zoín 70 procent van hun inkomen aan eten besteden. In landen als Nederland en Duitsland, waar circa 12 procent van het inkomen opgaat aan eten, zou in die situatie een brood zoín 30 euro kosten, boter 16 euro en een zak aardappels 50 euro.
Niet alleen min of meer natuurlijke achtergronden en speculatie liggen ten grondslag aan de stijgende voedselprijzen en de toename van het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt. In veel landen waar het mis gaat, is steevast sprake van falend bestuur, zoals in Zimbabwe of in de Hoorn van Afrika. Of er spelen jarenlange interne conflicten, zoals in Sudan. Op Wereldvoedseldag, aanstaande zondag, wordt uitgebreid stilgestaan bij deze achtergrond van honger. Door slechts een paar relatief goedkope aanpassingen van landbouwbeleid, -methoden en bijvoorbeeld opslagfaciliteiten van agrarische producten kan de honger in deze landen worden aangepakt.
Wereldvoedseldag is ook een geschikte dag om stil te staan bij onze eigen verantwoordelijkheid als het gaat om hongerbestrijding. Nog altijd verdwijnt een kwart van ons voedsel in de prullenbak. Dat kunnen we natuurlijk niet naar de hongerende wereldbevolking sturen, maar we zouden minder kunnen kopen of vaker restjes kunnen gebruiken voor een tweede maaltijd, waardoor onze ecologische voetafdruk kleiner wordt.
Daarnaast zouden we bewuster kunnen omgaan met zaken als voedingssupplementen. Alleen al in de VS wordt voor miljarden dollars uitgegeven aan pillen voor gewichtsbeheersing, vitaminen en antirimpelcrŤmes. Consumenten wordt voorgespiegeld dat ze zich beter gaan voelen en er goed uit blijven zien. Steeds vaker wordt aangetoond dat de supplementen niets helpen, en in sommige gevallen zelfs zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Er zou geen honger in de wereld hoeven zijn als alle miljarden aan onzin verstandiger worden ingezet, als onderdeel van verantwoordelijk beleid, vanuit een goede gezindheid.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties