De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Cultuurzaterdag, 8 oktober 2011

Groningen gul voor cultuur
Groningen - De gemeente Groningen stelt voor de jaren 2013 en 2014 in totaal twee miljoen euro extra beschikbaar voor cultuur. Dat heeft cultuurwethouder Ton Schroor gisteren bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor incidentele subsidies en komt bovenop de 29 miljoen aan structureel cultuurgeld die de gemeente heeft begroot.
Met de extra impuls gaat het gemeentebestuur dwars in tegen de trend van bezuinigingen op cultuur. De gemeente wil een signaal afgeven aan het Rijk, de provincie en andere gemeentes dat zij cultuur belangrijk vindt. ,,Met een goed cultureel aanbod kun je mensen naar je stad trekken. Die besteden vervolgens niet alleen geld aan cultuur, maar bijvoorbeeld ook aan eten of winkelen. Cultuur is een belangrijke drager van de economie. Dat mag niet worden onderschat”, aldus Schroor.
De gemeente Groningen vindt dat ze de culturele hoofdstad van het Noorden is. ,,Wij hebben de ambitie om landelijk bij de top vijf van cultuursteden te horen.”
Op het gebied van popmuziek zit de stad al aan de top, met het festival Eurosonic/Noorderslag. Schroor wil dat in de stad alle disciplines duidelijk aanwezig zijn. ,,Voor een cultuurstad is het belangrijk om topgezelschappen te hebben, goede opleidingen, programma’s voor cultuureducatie, het hele scala.”
Dit jaar en in 2012 heeft de gemeente Groningen jaarlijks 625.000 euro beschikbaar aan incidentele subsidies voor cultuur. Dat bedrag zou komen te vervallen met ingang van de nieuwe cultuurnota in 2013. Dat laatste is nu dus teruggedraaid en het bedrag aan incidentele subsidies is juist verhoogd. ,,De provincie en het Rijk bezuinigingen wel fors op cultuur. Dat bedrag kunnen wij met twee miljoen niet compenseren maar wel iets verzachten.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties