De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 23 septemberRegiozaterdag, 23 september 2017

Van Siamese cavia’en albinofazant tot fazip

Leeuwarden - Waar mensen met allerlei abnormaliteiten geboren kunnen worden, zo is dat in de dierenwereld niet anders. Neem een kat met één reuzeoog in het midden van het hoofd. Een zelfbedacht figuur, zo lijk het. Maar niets is minder waar: cyclopen bij dieren bestaan echt.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 september 2017

Dossier: Populisme en de kerk

Zeldzame bijbel is weer te zien in Franeker

Franeker - Of het echt de enige goudbeslagen bijbel uit de achttiende eeuw is die in een Fries museum ligt, durft voorzitter Lourens Oldersma van de Ottema-Kingma Stichting (OKS) niet te zeggen. Maar bijzonder is de aankoop van een bijbel met dit zeldzame, luxueuse goudbeslag, gemaakt rond 1720 door de Leeuwarder edelsmid Jacobus Jongsma, in elk geval wel.

Hoofdartikelzaterdag, 23 september 2017

Duitsland kiest weer Merkel, wie anders?

De stembusgang morgen in Duitsland lijkt een gelopen race. De christen-democratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel komt hoogstwaarschijnlijk als grootste uit de bus. Dat betekent dat Merkel nog eens vier jaar regeringsleider wordt. Duitsers houden over het algemeen van stabiliteit en zij willen Merkel belonen voor het nuchtere staatsmanschap waarmee zij het land de afgelopen twaalf jaar door menige crisis heeft geloodst. Daarnaast gaat het met de economie heuvelopwaarts en onder Merkel is Duitsland de politiek dominante macht van Europa geworden. Misschien wel van het hele Westen. Na het aantreden van de isolationistische Donald Trump in de VS wordt Merkel gezien als de belangrijkste verdediger van de westerse, liberale waarden.

Achtergronddinsdag, 29 augustus 2017

Aantal lepelaars zegt wat over de Waddenzee

Lepelaars in het Waddengebied kennen steeds minder broedsucces: ze brengen de laatste jaren geen twee kuikens meer groot, maar meestal één. Dat komt door voedselgebrek, blijkt uit onderzoek. De Waddenzee zou weer rijk aan kleine vis moeten worden om het tij te keren.

Economiezaterdag, 23 september 2017

De in Wirdum gefokte koeien zijn efficiënter

Wirdum - Een nog snellere verbeteringvan de melkveestapel is het doel van het nieuwe Dairy Breeding Center van CRV. Dat is de uitdaging waar het nieuwe fokcentrum van het bedrijf in Wirdum mee aan de slag gaat. Gisteren opende de commissaris van de Koning Arno Brok het nieuwe complex.

Sportwoensdag, 12 juli 2017

Sherida Spitse is een pionier zonder roem

Het is ergens aan het begin van het nieuwe millennium, op een zondagmiddag laat in het voorjaar. Op een trapveldje in Jutrijp voetbalt een grote groep jongens. Het spel ‘kampioentje’ is populair onder de jonge voetballertjes in het dorp, allemaal lid van de plaatselijke voetbalvereniging HJSC. De opzet van het spel is simpel, de uitdaging des te moeilijk. Er staat één iemand op het doel, de rest staat in het veld. Het is ieder voor zich en wie een doelpunt weet te scoren, plaatst zich voor de volgende ronde. Een afvalsysteem die net zolang doorgaat, tot er twee jongens over zijn gebleven. Zij spelen een finale en wie het eerst drie treffers maakt, wint. Lang tijd om te vieren is er dan niet, want zodra de kampioensgoal is gevallen, stormt de rest het veld weer in. Want wachten totdat je mee mag voetballen is in de vroege puberjaren een regelrechte straf.

Cultuurzaterdag, 23 september 2017

Die cello? Ik ga het gewoon weer doen!

Daar staat hij. Bovenaan de trap wijst Anneke Meiners naar een hoek van de overloop. Verscholen achter een grote rieten kuipstoel staat inderdaad een grote blauwe gevulde hoes tegen de muur. Het is de cello die al bijna tien jaar werkeloos zit te wachten op een bespeler. Terwijl Meiners dit snaarinstrument in haar vorige woonplek op Terschelling nog enthousiast bespeelde! ,,Ik heb zelfs nog les gehad van Marjolein Rekké. Dan kwam ze bij me thuis. Zaten we in de werkkamer, probeerde ik met mijn groeiende buik, ik was toen in verwachting van onze derde, de cello in mijn vingers te krijgen.”

ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties