De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 1 september 2011

Afvaloven mag voorlopig blijven draaien
Harlingen - De afvaloven in Harlingen hoeft niet stilgezet te worden van de provincie Fryslân. Wel moet Omrin zo snel mogelijk een aanvraag indienen voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. Dat heeft de provincie in een brief aan de afvalverwerker laten weten.
In eerste instantie oordeelde de provincie dat een dergelijke vergunning niet nodig was, omdat ze er zeker van was dat de afvaloven geen schade aan de natuur zou veroorzaken. De Waddenverening was het hier niet mee eens en stapte naar de Raad van State. Die besloot gisteren dat de provincie die natuurschade niet zomaar kan uitsluiten. Wat betreft de uitstoot van dioxinen en de ‘weidsheid van het landschap’ lieten de argumenten van de provincie te wensen over, volgens de Raad.
De mogelijke schadelijke gevolgen van de REC op de Waddenzee hadden beter onderzocht moeten worden. De provincie had na het beslissing gisteren twee mogelijkheden, volgens Pieter Bas Beekman, woordvoerder van de Raad van State. ,,Ze kunnen alsnog goed uitzoeken of een vergunning nodig is en dan besluiten of Omrin er eentje aan moet vragen of niet. De provincie kan ook meteen besluiten dat een vergunning vereist is.”
Dat laatste is nu gebeurd. Omrin krijgt ‘enkele weken’ om een vergunning aan te vragen. In die tijd mag de oven in Harlingen gewoon blijven branden en energie opwekken van Gedeputeerde Staten.

Waddenzee

De Waddenvereniging is blij met haar gelijk, maar wil meer. Volgens de vereniging zou de provincie er verstandig aan doen om de oven stil te zetten en eens goed te luisteren naar de maatschappelijke onrust rond het project. ,,De waarde van de wadden wordt door bestuurders nog onvoldoende gezien”, zegt directeur Arjan Berkhuysen van de vereniging. ,,Met het toestaan of gedogen van grote projecten als een afvalverbrander in Harlingen of een kolencentrale aan de Eems ondermijn je de unieke waarden van het gebied.”
De Statenfractie van GrienLinks heeft inmiddels om opheldering gevraagd van het college van Gedeputeerde Staten. ,,Het college heeft ons keer op keer verzekerd dat de vergunningverlening zeer zorgvuldig tot stand is gekomen. Hoe kan dit dan?”, vraagt fractievoorzitter Irona Groeneveld zich af. ,,Deze uitspraak sterkt ons in onze behoefte om als Staten te onderzoeken hoe de vergunningverlening tot stand is gekomen en hoe de provincie daarin geopereerd heeft. Het is met andere woorden tijd voor een Friese parlementaire enquête.”
Het college heeft keer op keer verzekerd dat de vergunning-verlening zeer zorgvuldig tot stand is gekomen. Hoe kan dit dan?

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties