De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 1 september 2011

Friese hotels veranderen in hondenverblijven

Hotels in Leeuwarden en omstreken zitten de komende vier dagen vol met honden en hun baasjes. Dit vanwege de Eurodogshow die vandaag in het WTC Expo is begonnen. Daar komen 13.000 viervoeters op af.

Majelle Hoek
Het WTC Hotel in Leeuwarden laat normaal geen honden toe, maar maakt voor de grote hondenshow een uitzondering. Dat wil niet zeggen dat het hotel zwart gaat zien van de viervoeters, want het hotel neemt in beperkte mate honden aan. ,,Omdat de show hiernaast is, hebben we een uitzondering gemaakt”, zegt Annika Schwering van het WTC hotel. ,,In het hotel hebben we er weinig last van, want de meeste mensen komen binnen via de tentoonstellingshal.”
Niet overal wordt een uitzondering voor gemaakt: honden mogen niet in het restaurant van het hotel. ,,Baasjes moeten zonder hun hond dineren.”
Het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden heeft vanwege de hondenshow de komende vier dagen bijna alle 78 kamers bezet. En die kamers zijn vooral gereserveerd door vakjuryleden die de dieren gaan keuren tijdens de shows. Die hebben doorgaans hun viervoeter niet mee. Wel heeft het hotel het aantal ‘hondenkamers’ - normaal drie - uitgebreid naar zeven. Bij het inchecken krijgen de hondenbezitters een boekje met regels. Daarin staat dat de dieren niet alleen op de kamer mogen blijven en niet op het bed mogen. ,,En de behoeftes mogen niet in en rond het hotel worden gedaan”, aldus Kimberley Radersma van het Oranje Hotel.
De Eurodogshow is de grootste hondenshow ooit in Nederland gehouden. In totaal zijn dertienduizend honden door hun baasjes ingeschreven. Volgens de organisatie een nationaal record. De honden en hun eigenaren komen uit veertig landen, ook buiten Europa.
,,Polen, Tsjechië, Duitsland, overal komen ze vandaan”, zegt een medewerkster van het Van der Valk Hotel in Hurdegaryp. Het hotel - 32 kamers - zit de komende dagen vol hondenbezitters. Al die dieren geeft wel extra werk. Bij de meeste hotels worden dan ook extra kosten berekend. Bij het Van der Valk kost een hond 12,50 euro per nacht. ,,Dat is vooral voor de reinigingskosten. De huishouding moet twee keer zo hard werken.”

Impuls

De organisatie van de Eurodogshow verwacht 60.000 bezoekers op het hondenevenement. In totaal worden de dieren door vierduizend keurmeesters beoordeeld.
Volgens Paul van Gessel van Fryslân Marketing is de Eurodogshow een impuls voor de stad en de provincie. ,,Een dergelijk evenement zou eigenlijk jaarlijks moeten. Dit soort evenementen zijn altijd goed voor de stad. Veel mensen zijn hier voor het eerst en denken dan: goh, Fryslân is eigenlijk dichterbij dan we dachten. En wat een leuke stad is Leeuwarden eigenlijk.”
De hotels in Leeuwarden kunnen de ruim tienduizend hondenbezitters natuurlijk niet allemaal herbergen. Door heel de provincie hebben de baasjes en hun blaffers de komende vier dagen hotels geboekt. Verder is achter het WTC een camperplaats ingericht.
Hotel Tulip Inn in Franeker krijgt hondenbeziters uit verschillende landen. In het Franeker hotel mogen wel honden altijd al in de eetzaal. ,,Maar dat willen we nu wel wat beperken”, zegt Kirsten Spoelstra van het Tulip Inn. ,,Anders wordt het een hondeneetzaal.” Maximaal twee honden per kamer accepteert het hotel. Spoelstra: ,,Er is een stel dat twee eenpersoonskamers heeft geboekt, want ze hebben vier honden.”
Bij Hotel Tjaarda in Heerenveen zitten veel Russische gasten met hun viervoeters. Ook daar geldt een maximaalaantal honden per kamer, want ,,het moet geen hondenhotel worden”, aldus een receptioniste.
Janna Hendriks van toeristeninformatiebureau Friesland Holland heeft veel hondeneigenaren geholpen aan een verblijf. De meeste vragen voor een goed onderkomen in de provincie kwamen al een halfjaar geleden. ,,En ze staan ook op campings, want niet alle hotels accepteren honden.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties