De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikeldonderdag, 1 september 2011

Rutte is lachende derde in monarchiedebat
Wat de voorstellen van de PvdA over de monarchie betreft, staat er een ding vast: er komt niets van terecht. De Nederlandse politiek houdt zich al jaren bezig met allerlei bestuurlijke hervormingen en toch verandert er weinig. Slechts kleine aanpassinkjes halen het.
Zeker bij het hervormen van het koningshuis, en dan vooral de politieke rol van de Koning, zijn er de afgelopen decennia veel grootse plannen in een diepe la beland. Wanneer de rol van de Koning wettelijk veranderd moet worden, is er een tweedederde meerderheid in de Staten-Generaal nodig. Dat geldt zowel voor het PvdA-idee om de Koning geen voorzitter meer van de Raad van State te laten zijn, als voor het PVV-voorstel om de Koning uit de regering te zetten. Deze tweederde meerderheid is heel lastig te bereiken. VVD, CDA ChristenUnie en SGP zijn tegen en die bezitten meer dan een derde van de parlementszetels.
Verandert er dan niets bij dit onderwerp? Ja, wel degelijk. Alleen niet op papier. Hoe het koningsschap wordt ingevuld, hangt sterk af van de manier hoe de koning(in) zijn of haar rol invult. Juliana was een hele ander vorstin dan Beatrix nu is. Net zo belangrijk is hoeveel speelruimte kabinet en parlement de monarch geven.
Goede voorbeelden zijn te vinden bij kabinetsformaties. Vorig jaar werd veel geklaagd over de rol van de koningin bij de totstandkoming van het huidige kabinet. Boze tongen beweerden dat koningin Beatrix met haar keuze voor informateurs liet zien tegen de huidige gedoogconstructie te zijn. Dat moge zo zijn, maar de rommelige formatie was vooral de schuld van de politieke leiders zelf. Die wilden niet gelijk na de verkiezingen duidelijk maken welke regering zij wilden vormen. Een gang langs paleis Noordeinde en het verschuilen achter de rug van een informateur zijn vaak een tactische zetten om de kaarten zo lang mogelijk voor de borst te houden. Als de Tweede Kamer zelf de formatie wil doen, kan ze daar vandaag nog toe besluiten. Vorig jaar wijzigde de Tweede Kamer het eigen Reglement van Orde zodat de Kamer na de verkiezingen een debat kan voeren over de verkiezingsuitslag en wat dit voor de formatie betekent. Toen puntje bij paaltje kwam, was er geen meerderheid te vinden voor dit debat.
Omdat het Nederlandse staatsrecht deels ongeschreven is, worden de meeste regels al doende gemaakt. Alle leuke voorstellen ten spijt, als het partijen echt ernst is, zullen ze hun ideeŽn in praktijk moeten brengen wanneer het er op aan komt.
Er is overigens nog een reden waarom zowel het PvdA-plan als die van de PVV tot mislukken gedoemd zijn. Dat is omdat het er twee zijn die met elkaar concurreren. PvdA en PVV gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Beide partijen zijn voor een kleinere rol van de monarchie, maar zowel PvdA als PVV zullen zich nooit achter een belangrijk plan van de ander scharen. PVV-leider Geert Wilders zal het PvdA-plan afdoen als iets van slappe theedrinkers en de PvdA verweert zich met het betoog dat ook de intentie achter een plan telt en dat de intentie bij de PVV niet zuiver is.
Zo ontaardt een interessante discussie over de toekomst van het koningshuis in politiek gekrakeel. Met als lachende derde premier Rutte, die zich niet hoeft in te spannen om de monarchie onaangetast te laten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Wat was ik voor de koningin. Voor het hele feest. Voor het behoud en voor het onderhoud. En wat ben ik er moe van. Ik las van Djengis Kahn, die zijn getrouwen 9 maal vrijspraak voor halsmisdaad beloofde en belastingvrijheid, buitbehoud en onbeperkt toegang tot zijn tent en ik las van Tamerlan, die daar nog aan toevoegde: 7 generaties behoud van deze privileges. En ik kijk er nu anders tegen aan. Maar ik wilde nog voor zijn en blijven. Voor de monarch. En toen was daar een blij meisje koningin op een balcon in een theater met een ingrijp arme vriendin naast zich en een gek. Eén gek. Een gek zonder bom. Een vrij aardige gek. En daar was een roep van echte vrouwen uit een ver land om de opa van de kleinkinderen, want die moest zijn verantwoording gaan nemen voor het eens gediende regime.. en mijn ogen werden al zwaarder. De 7 generaties hebben hun lol gehad. Op. Ik ben er klaar mee. Ik wil een goed land en geen belastingvrijheid meer voor wie dan ook en geen overdreven inkomens meer vo
or wie dan ook en geen buitbehoud en geen rechtsongelijkheid meer. Ik wil een goed land. En het is tijd. En ze leefden nog lang en gelukkig als gewone mensen, net als jij en ik. En nu gaan we allemaal gewoon onze dag doen voor een gewoon redelijk inkomen. Zo.

B.Zoet, Alkmaar - maandag, 19 september 2011


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties