De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiomaandag, 29 augustus 2011

Een dag zonder zorgen voor zieke piraatjes in Oudega (S)

Stichting Opkikker was zaterdag voor de vijfde keer in Oudega (S) voor een heuse piratendag. Speciaal voor kinderen die langdurig of chronisch ziek zijn en hun broertjes, zusjes en ouders.

Sippie Miedema
Een kanonschot dreunt over de Hooidammen bij Oudega (S). De piraten zijn er: 350 in getal. Hoewel sommigen er angstaanjagend uitzien, is het een vrolijk gezelschap. Vaders, moeders, kinderen en heel veel lieve piraten die zorgen dat de gezinnen niets tekort komen: ze moeten immers hun zorgen even kunnen vergeten. ,,Als een kind ziek is, wordt een heel gezin erin meegesleurd. Sommige kinderen moeten wekelijks naar het ziekenhuis. Dit is voor hen de kans om even ontspannen een dagje weg te kunnen”, vertelt Allison van Duinen van de stichting.
Opkikker werd zestien jaar geleden opgericht door Ruud Sliphorst. Hij zag hoe het gezin van een familielid werd meegesleurd in de ziekte van hun zoontje. Hij vond dat er voor gezinnen in die situatie iets georganiseerd moest worden. De stichting begon met twintig opkikkerdagen voor kinderen die onder behandeling waren bij het AMC in Amsterdam.
Inmiddels worden er tweehonderd individuele opkikkerdagen per jaar georganiseerd. Er zijn ieder jaar zestien Superopkikkerdagen in Zeewolde en een piratendag. De uitstapjes worden betaald uit giften en goededoelenacties.
Vrijwilligers zorgen ervoor dat de gezinnen zelf nergens aan hoeven te denken. Zelfs de piratenpakjes voor de kinderen zijn van tevoren thuisbezorgd. Alle gezinnen krijgen een vrijwilliger toegewezen en die regelt de hapjes, de drankjes, een warme trui en legt bovendien alle feestvreugde vast op foto en film.

Baan opgezegd

Lies Tulner uit Lemmer is zo’n vrijwilliger. Vier jaar geleden zegde zij zelfs haar baan op om zich in te kunnen zetten voor Opkikker. ,,Ik heb er ooit iets over gelezen en werd toen heel erg aangesproken. Ik wilde er graag iets mee doen, maar het was niet te combineren met mijn werk als stewardess.”
Per jaar verzorgt ze nu negen opkikkerdagen voor individuen. Eerst peilt ze samen met een andere vrijwilliger wat het gezin leuk zou vinden, daarna speurt ze het internet af om de meest gekke verzoeken in te willigen. ,,Lang leve Google.”
Behalve organisator is Tulner voor de gezinnen een luisterend oor. ,,Mensen zijn heel open. Ze zien je maar een paar keer en vinden het daarom heel veilig om te vertellen over hun zorgen.”
Met name in het begin kon ze de verhalen moeilijk van zich afzetten. En nu nog wel eens: vooral met terminaal zieke kinderen. Twee maanden geleden nog verzorgde zij een opkikkerdag voor een meisje. Vijf dagen daarna is ze overleden. ,,Als ik thuis kom en mijn gezonde gezin zie, ben ik erg dankbaar.”
Op de piratendag heeft zij opa Jaap en oma Dineke Duker onder haar hoede, met vier van hun kleinzonen. Ze zijn hier vanwege de zevenjarige Micha. Hij heeft een genafwijking, vertelt opa. Lopen is bijvoorbeeld moeilijk en eten is helemaal lastig. Hij heeft geen slikreflex. Soms krijgt hij water, banaan of slagroom. Maar de rest krijgt hij binnen via een sonde.
Het gaat goed met hem, maar er zijn natuurlijk ook veel zorgen. Opa Duker wordt even emotioneel als hij het vertelt. ,,Micha hoort er helemaal bij. Hij treft het in het gezin van mijn dochter en schoonzoon. Zij gaan er heel goed mee om.”
En de broers ook. Met name Julian, de oudste, past goed op zijn jongere broer. Heel stiekem vindt hij weleens dat hij boft dat Micha een handicap heeft. ,,Er wordt heel veel georganiseerd voor zulke kinderen. De jongens gaan ook wel eens op een avond naar het dierenpark in Emmen”, zegt opa. Julian vult zelf aan: ,,We zijn ook een keer in een vliegtuig geweest. Dat was de eerste keer dat ik heb gevlogen.”
* www.opkikker.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties