De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiodonderdag, 3 maart 2011

Jubilerende vereniging De Fyfkes uit Blauwhuis eert alle prinsen in bijzondere optocht
Nooit te jong voor carnaval in Fyfkesryk

Blauwhuis - De leden van Carnavalsvereniging De Fyfkes storten zich dit weekeinde in het feestgedruis. Het feest der zotten en dwazen, zoals ze het in Blauwhuis zelf noemen, krijgt dit jaar een bijzonder tintje.

Alle nog in leven zijnde prinsen die de afgelopen 44 jaar de scepter zwaaiden over het Fyfkesryk worden in deze bijzondere carnavalseditie geëerd tijdens de optocht door het dorp.
,,Dit wordt een bijzonder jaar, met op de zaterdagmiddag een grote reünie voor iedereen die ooit iets voor de carnavalsvereniging heeft gedaan”, zegt bestuurslid Rein Brandsma. ,,We verwachten 120 belangstellenden, en daar zijn onze mensen nog niet bij opgeteld. Alle prinsen van de afgelopen jaren en hun hulpen worden zondagmiddag op praalwagens door het dorp gereden. Keurig in zwart pak en met de steek op hun hoofd. Het gaat om ongeveer dertig prinsen, want vier van hen zijn inmiddels overleden en een enkeling is een paar keer prins geweest.”
De Fyfkes in Blauwhuis bestaat 44 jaar. In carnavalskringen is dat een jubileum. Alles draait om het gekkengetal elf. Dat of een veelvoud daarvan is bij het carnaval een bijzonderheid en reden voor extra feest. In het ongeveer 590 inwoners tellende Blauwhuis begon het in 1967 toen een vriendenploeg besloot een carnavalsvereniging op te richten. Het bleek een schoot in de roos.

Uitverkocht

In het Fyfkesryk begint carnaval morgenochtend al. ,,Dan bezoeken we de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs en lopen we in polonaise door de school”, zegt Brandsma. ,,Doel is de kinderen op te warmen voor carnaval. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dus die moeten we zo jong mogelijk strikken.” Over belangstelling heeft De Fyfkes overigens niet te klagen. ,,Die neemt de laatste jaren toe. Ook nu zijn alle avonden uitverkocht.”
Morgenavond wordt de nieuwe prins in It Teatskehús aan het publiek gepresenteerd. Daar volgt ook de jubileumrevue. ,,Voorheen huurden we een cabaretgroep in om een stuk op te voeren. Nu schrijven we het cabaretstuk zelf”, zegt Brandsma. ,,Waar dat over gaat? Dat kan over van alles zijn. Meestal over iets dat zich in het dorp afspeelt. We hebben een keer allemaal oude foto’s getoond en daar leuke verhaaltjes bij verzonnen. Of we baseerden de tekst op oude krantenknipsels. D’r is ook wel eens een grap gemaakt over een vrouw die acht onderbroeken buiten aan de waslijn had hangen. Daar werden dan zinspelingen op gemaakt.”
Voordat een dag later ’s avonds het feestgedruis losbarst, zit iedereen in de Sint Vituskerk voor een speciale carnavalsviering onder leiding van pastor Jellema. Brandsma: ,,De bedoeling is dat we allemaal in feestelijke kleding naar deze dienst komen. Die werd vorig jaar voor het eerst gehouden en was meteen een succes. Jellema past zijn dienst aan en zoekt liederen uit die iets met de feestelijke viering te maken hebben. Dit wordt zeer op prijs gesteld.”

Oeletoeters

De Oeletoeters uit Sneek zitten zondagochtend met duizend man in de Sint Martinuskerk voor een feestelijke oecumenische viering. Dan hebben ze al twee dagen feest in hun Drabbelterp achter de rug, want morgen trappen de feestvierders af met een toer langs verzorgings- en verpleeghuizen om de bewoners in de juiste sfeer te brengen.
Zaterdagochtend neemt prins Douwe de Eerste de sleutel van de stad over van burgemeester Apotheker van Súdwest Fryslân en ’s middags volgt de 35e carnavalsoptocht, waaraan 36 groepen deelnemen. Die voert dwars door de stad en stopt voor de ingang van verenigingsgebouw De Hofnar. ,,Het thema is vrij, dat laat ruimte voor creativiteit bij de deelnemers”, zegt voorzitter en medeoprichter Eddy Mensink. ,,De optocht brengt ongelooflijk veel mensen naar de stad. Uit de hele provincie komen ze naar onze praalwagens kijken.”

Carnavalskrant

Trots is Mensink op de carnavalskrant die de vereniging dit jaar voor het eerst heeft gemaakt. Daarvan zijn 40.000 exemplaren huis aan huis verspreid in Sneek en omgeving. Er is aandacht voor alle activiteiten. ,,We hebben hier heel veel positieve reacties op ontvangen.” Fier is hij op het team vrijwilligers dat zich elk jaar weer inzet om er een geslaagd feest van te maken. ,,We hebben een geweldig team, onder wie 240 volwassenen. Zeker de helft van hen draagt bij aan de werkzaamheden.”
Een ander jaarlijks hoogtepunt in Drabbelterp is het Concour d’ Ouwe Hoer. Inwoners leven zich uit in het opvoeren van een sketch, het zingen van een lied of het houden van een toespraak. De inhoud is heel divers, weet Mensink. ,,De een neemt de politiek op de hak, de ander doet een dansje.”
Voor de Oeletoeters begon carnaval afgelopen zondag in De Stolp met een receptie voor Prins Douwe de Eerste en Jeugdprins Lennard de Eerste. Uit alle delen van het land kwamen ruim zeshonderd gasten naar Sneek om de prinsen de hand te schudden. Het was mudvol.

Nog meer carnaval

De Oeletoeters en Fyfkes zijn in Fryslân niet de enige carnavalsverenigingen. De Oldebereleut viert feest in Leeuwarden. De Leut d’elvers uit Rutten, de Bűtenbieners uit Steggerda, de Blauwe Bokken uit Bakhuizen tellen eveneens af naar morgen. En Dronryp heet de komende dagen Oksedoarp.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties