De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Cultuurzaterdag, 26 februari 2011

Inschrijving workshops Noordelijk Koorfestival
Leeuwarden - De inschrijving voor workshops van het tweede Noordelijk Koorfestival is begonnen. Dat heeft Stichting Noordelijk Koorfestival gisteren bekendgemaakt. Het festival vindt plaats van 20 tot en met 23 oktober op verschillende locaties in Leeuwarden. Tijdens het evenement worden diverse koorconcerten gegeven in de binnenstad en kunnen zangers workshops volgen.
Het Noordelijk Koorfestival is bedoeld voor iedereen die houdt van koorzang; van jong tot oud en van amateur tot professional. De eerste editie van het festival vond in 2007 plaats in Heerenveen en stond in het teken van ‘vernieuwing in locatie en presentatie’.
Het thema dit jaar is ‘duurzaamheid en verjonging in de koorwereld’. De stichting haakt daarmee in op het feit dat koren vergrijzen en veel moeite hebben om zangers te werven. ,,In de hafabra-wereld is het heel gewoon dat de toekomst gewaarborgd is. Er is genoeg instroom van jeugd, omdat die doorgaans opgeleid wordt binnen de vereniging”, aldus de stichting. Volgens de stichting is dat laatste ook het geval ,,in de hoogstaande koorcultuur van Engeland en Letland”. Daar krijgt de jeugd het zingen van kleins af aan mee. Geďnspireerd door die koorculturen is gekozen voor concerten en workshops rondom verjonging en duurzaamheid.
Tijdens het festivals worden concerten gegeven door onder andere het Guildford Cathedral Choir uit Engeland, Capella Frisiae, het Nationaal Kinderkoor en enkele goede amateurkoren.

Badkamerkoor

Dirigent Katherine Dienes van het Guildford Cathedral Choir zal een workshop en een masterclass geven over de Engelse koortraditie. Zo zal zij met een zogenaamd ‘badkamerkoor’, bestaande uit mensen die normaal alleen onder de douche zingen, in één dag Saint Nicolas Cantata van Benjamin Britten instuderen. Deze wordt ’s avonds ook uitgevoerd.
Capella Frisiae en het Nationaal Kinderkoor geven een Baltisch concert met daarin de wereldpremičre van The beginning Emptiness van de Letse componist Eriks Esenvalds. Het festival zal worden afgesloten met een concert van meerdere koren, een kinderkoor, blazers en orgel, onder leiding van Gerben van der Veen.
i Het Noordelijk Koorfestival in Leeuwarden vindt plaats van 20 tot en met 23 oktober. Meer informatie is te vinden op www.noordelijkkoorfestival.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Als Nederlands, emigrant in Limbazi Letland, zie ik een wereld van verschil betreffende de korenzang. Ik heb mijn hobby zingen op latere leeftijd ontdekt te Coevorden. Toen ik daar woonde werd mij gevraagd bij het mannenkoor de Veste Zangers te komen. Daar heb ik met veel plezier gezongen. Nu in Letland. Daar zing ik in een Lets koor. De kwaliteit zingen is in Letland zeer hoog te noemen. Het Ministerie van Cultuur betaald de dirigenten. Ook worden de reizen met de bus voor concerten door hen betaald. Na het veelal maandelijks concert is er na afloop dansen met andere mannen- vrouwenkoren

Ook daarbij is veelal muziekbegeleiding. Kinderen in Letland worden al na 3 jaar, dans en muziek aangeleerd op school, door professionele muziekleraressen. In Nederland betaald de koorzanger voor de dirigent, voor de bus. Een muziek leraar op de kinderopvang en lagere school is er (bijna) niet. Diegene wie in Nederland dansen wil leren, wordt op latere leeftijd privéles aangeboden. De persoon moet het zelf betalen. Men hoort in Nederland tegenwoordig steeds meer de kreet: als men wat samen wil, overal voor betaald moet worden. Het wordt tijd dat de rijke provincies in Nederland de verder oplopende achterstand in cultuur, vooral dans, taal, de koormuziek beter gaat honoreren.

A. Beumers, Limbazi Letland - maandag, 7 maart 2011


cultuur
Familieberichten
Advertenties