De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiowoensdag, 8 december 2010

Provincie wil het licht uit in Fries buitengebied
Leeuwarden - Het moet weer donker worden in het buitengebied in Fryslân. De provincie wil openbare verlichting tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s nachts alleen aanhouden als dat noodzakelijk en wenselijk is uit oogpunt van (sociale) veiligheid. Alternatieven als lichtgevende wegmarkering worden onderzocht. Ook ondernemers zal gevraagd worden om reclameverlichting ’s nachts uit te doen.
Dat maakte gedeputeerde Adema vanochtend bekend. Bij de provinciale wegen N355 bij Leeuwarden en N361 door de Trynwâlden wordt al een paar jaar gebruik gemaakt van dimbare verlichting.
De provincie wil de komende jaren alle lantaarnpalen (4129) en andere lichtpunten (5112) langs de provinciale wegen vervangen door duurzamere led-verlichting. Dit kost 2,5 miljoen euro. Het levert een energiebesparing op van vijftigduizend euro per jaar. De led-verlichting gaat 2,5 tot 3,5 keer zo lang mee als de tl-verlichting die nu wordt gebruikt.
Overigens is de meeste verlichting langs wegen in Fryslân van de gemeenten. Adema vindt dat gemeenten ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarnaast worden snelwegen verlicht door Rijkswaterstaat.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties