De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiewoensdag, 8 december 2010

Kozijnenfabriek mag van de rechter reorganiseren
Gorredijk - De Vries Kozijnen mag van de rechter een forse reorganisatie doorvoeren. Dat is gisteren bekendgemaakt. Moederbedrijf Doorwin is door de rechtbank wel op de vingers getikt over de manier waarop de reorganisatie is aangekondigd en in gang is gezet. De rechter accepteert de noodzaak van de ingreep, maar vindt dat Doorwin niet volgens de wet heeft gehandeld. Doorwin wil tweehonderd werknemers ontslaan, waarvan 124 bij De Vries Kozijnen. Het concern regelde dit proces niet via het UWV, maar via de kantonrechter (via allemaal individuele ontslagaanvragen).
Volgens de uitspraak heeft Doorwin uiterst onzorgvuldig gehandeld. Daarbij zijn de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) en de Wet Melding Collectief ontslag geschonden en zijn de regels uit de cao voor het timmerbedrijf overtreden. Bij De Vries kozijnen in Gorredijk verliezen 124 van de 278 mensen hun baan.
Doordat de zaak nu ontvankelijk is verklaard, gaat CNV Vakmensen bij de rechtbank in Heerenveen individuele verweren voeren. Hier komt bij dat Doorwin bij de aanvraag niet de eerder gewerkte jaren op uitzendbasis heeft meegenomen bij het afspiegelingsbeginsel. Nu heeft de rechter bepaald dat dit alsnog moet, zodat Doorwin nieuwe lijsten moet gaan opstellen van de werknemers.
Bestuurder Mirjam Pieters van CNV Vakmensen hinkt op twee gedachten. ,,Dat de mensen zich slecht behandeld voelden was dus terecht. Helaas worden hiermee de ontslagen niet tegengehouden.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties