De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiovrijdag, 3 december 2010

‘24 uursschool kan ook door zonder geld’
Kabinet stopt betaling aan Wyldemerk

Harich - Het kabinet steekt geen geld meer in campus Wyldemerk in Harich. Alle subsidie voor de negen campussen voor onwillige jongeren die als pilotproject zijn opgezet, wordt stopgezet. Wyldemerk kan doorgaan zonder subsidie, maar moet misschien een aantal jongeren hulp weigeren.

Door Majelle Hoek.
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA, VWS) zei gisteren over de negen proefprojecten dat ,,kinderen beter af zijn in het reguliere onderwijssysteem”. Die uitspraak is ,,te grofmazig”, vindt Louis Altelaar, de directeur van campus Wyldemerk. ,,Ik vind het vervelend hoe het kabinet dit afhandelt. Kinderen die wij onderbrengen komen juist uit het reguliere onderwijssysteem. Bij ons halen ze hun diploma, daar niet. Er is zo’n grote behoefte aan deze vorm van voorziening. Ik snap dat de staatssecretaris het cadeautje van haar collega Rouvoet niet wil overnemen, maar de werkelijkheid is echt anders. Die mevrouw zit op zo’n grote afstand.”
Toenmalig minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin begon in 2007 een proefproject om schoolverlaters een laatste kans te geven op zogenoemde ‘campussen voor onwillige jongeren’. In Nederland werden in totaal negen campussen geopend, die elk een andere methode hanteren. In Harich kwam Wyldemerk, een gesloten 24 uursschool voor jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Op Wyldemerk krijgen 42 jongeren met gedragsproblemen onderwijs, in een streng regime van wonen en leren.
Wyldemerk ontving twee miljoen euro voor twee jaar van het kabinet. In de zomer van vorig jaar dreigde Rouvoet al met sluiting van de 24 uursschool vanwege financiële tekorten en managementmissers. Rouvoet wilde het tekort van de campus niet wegwerken. Wyldemerk had onder meer problemen met de financiering, omdat de jongeren ‘te vroeg’ werden opgenomen. Ze veroorzaakten onvoldoende problemen om de juiste indicatie te krijgen voor geldpotjes van zorg, onderwijs en justitie. Later kwam Rouvoet hierop terug en kon Wyldemerk het schooljaar toch openblijven.
Het nieuwe kabinet heeft nu dus alsnog besloten de stekker uit de campussen te trekken. Van de 42 leerlingen dreigen zo’n negen kinderen van de laatstekanscampus te worden gezet als geen andere oplossingen voor bekostiging komen. De rest van de leerlingen betaalt het schoolgeld uit andere potjes. Zij zijn door jeugdzorginstellingen in Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Holland en Fryslân ‘uitbesteed’ (gedetacheerd) aan Wyldemerk, inclusief het budget. Ook ouders met een persoonsgebonden budget (pgb) kopen zorg in bij van de campus.

Genoeg bestaansrecht

Altelaar zegt dat hij druk bezig is om te voorkomen dat leerlingen weg moeten. De directeur zegt dat Wyldemerk genoeg bestaansrecht heeft om de campus voort te zetten, ook zonder het kabinet. ,,We zijn niet afhankelijk van het kabinet. We hebben een eigen bedrijfsvoering en hoeven niet te stoppen omdat de pilot stopt. We hebben ons ontwikkeld tot een voorziening die van andere jeugdzorginstellingen kinderen opneemt, om ze een diploma te laten halen. Dat bestaat nergens in Nederland.”
Omdat Wyldemerk geen erkende jeugdzorginstelling is, worden jongeren niet automatisch naar de campus doorverwezen. Op dit moment maakt Wyldemerk plannen met Jeugdhulp Friesland om te kijken of ze kunnen samenwerken. Zo wordt gekeken of Friese jongeren doorverwezen kunnen worden naar de 24 uursschool. Volgens Altelaar zijn de plannen al redelijk concreet en vinden ze volgend jaar doorgang.
Door het stoppen van de subsidie voor de campus staan geen banen van medewerkers op de tocht, zegt de directeur.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties