De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportvrijdag, 3 december 2010

Timmerman beste sprinter op natuurijs van Veenoord
Veenoord - Karlo Timmerman heeft gisteravond in Veenoord de tweede natuurijsmarathon van deze winter op zijn naam geschreven. De schaatser uit Groningen toonde zich de snelste in de massasprint. De Drent Ingmar Berga legde beslag op de tweede plaats, voor de klassementsleider van de natuurijsvierdaagse Christijn Groeneveld.
IJsclub Nieuw-Amsterdam Veenoord had altijd een abonnement op primeurs. Na 2005 werd de eerste marathon op natuurijs echter altijd in Haaksbergen georganiseerd. Afgelopen maandag streek Noordlaren (winnaar Bob de Vries; de marathonschaatser uit Haule) met de eer.
,,Het ijs was bij ons toen nog te dun. Zelfs woensdag lag hier nog niet de vereiste 3 centimeter”, zei Jacob Jan Sieben, die al veertig jaar bestuurslid is van de ijsclub, over de gesteldheid van de Veenoordse ijsvloer eerder deze week.
Volgens Sieben had de marathon beter op zaterdag gehouden kunnen worden. ,,De schaatsbond keurde onze baan op donderdagochtend ineens zomaar goed. We moesten eerder op de kalender omdat Haaksbergen de wedstrijd voor vrijdag had gepland. Tijd voor pr hadden we niet meer. Daardoor is er ook zo weinig publiek op deze wedstrijd afgekomen”, vermoedde hij.
Een uur voor aanvang van de marathon moest het ijs nog worden geprepareerd. Een giertank spoot 8000 liter water over de baan. De ijskorst had een bruine kleur, opgezogen uit het veenkanaal nabij Veenoord. ,,Het beste ijs dat er bestaat”, beweerde Sieben.
De meeste topschaatsers van BAM gleden niet over dat ijs. Alleen Bob de Jong en en zijn Friese ploeggenoot Willem Hut (Haulerwijk) waren in Veenoord aanwezig.
Het Friese drietal Bob de Vries (Haule), Jorrit Bergsma (Aldeboarn) en Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) verblijven momenteel op Tenerife voor een trainingsstage. ,,Onbegrijpelijk”, was de reactie daarop van Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent, die ploegleider is bij de concurrerende Wadro-formatie. ,,Je gaat toch niet hartje winter naar de zon? Als er natuurijs ligt, moet je schaatsen.”
Massaal (47 vrouwen en 68 mannen) vielen de schaatsers de organisatoren om de hals. De bestuursleden hadden hun spaarpotten speciaal voor de marathon namelijk stukgeslagen. Winnaar Timmerman kreeg ruim een tiende uit de prijzenpot van 4000 euro. Hij en zijn ploeg SOS Kinderdorpen - onder meer ook de formatie van Heerenvener Douwe de Vries - hadden dat naar eigen zeggen ook wel verdiend.
,,Wij moesten met ons team een sterke kopgroep achterhalen. Ik ben blij met deze zege. Maar niet zo blij als toen ik in 2008 mijn eerste wedstrijd op kunstijs won”, zei de huidige leider in de strijd om de nationale kunstijscompetitie.

Zielman wint bij vrouwen

Bij de vrouwen won Carla Zielman. De schaatsster uit het Friese Rottum was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf rijdsters. Jolanda Langeland en Foske Tamar van der Wal werden tweede en derde. Die laatste won eerder deze week de wedstrijd in Noordlaren. In het tussenklassement van de natuurijsvierdaage gaat Van der Wal aan de leiding.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties