De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiozaterdag, 30 oktober 2010

SP beschuldigt raadslid van ‘pure zeteldiefstal’
Leeuwarden - De SP in Leeuwarden is verbijsterd over het vertrek van fractievoorzitter Hendrika Zoodsma. Volgens lokaal SP-voorzitter Dick Faber is er sprake van ,,kiezersbedrog” en ,,pure zeteldiefstal”.
Zoodsma liet gisterochtend via een persbericht weten dat ze overstapt naar de nieuwe partij Verenigd Links. Een dag eerder had ze de eigen fractie per mail verteld dat ze als zelfstandig gemeenteraadslid verder ging. ,,Dat kwam al als een donderslag bij heldere hemel. We hebben vervolgens op allerhande manieren contact gezocht, per telefoon, per mail, via via, maar we hebben haar niet kunnen bereiken. Pas de volgende ochtend kwamen we erachter dat ze haar zetel meeneemt naar Verenigd Links. Daar zijn we niet gelukkig mee.”
Volgens Faber was er tot het mailtje van donderdag geen enkel signaal dat Zoodsma van plan was de SP te verlaten. Ook jongerenafdeling Rood vindt haar overstap onbegrijpelijk. ,,Naar ons idee was Hendrika altijd tevreden in haar functie en functioneren”, laat voorzitter Johan Knol weten. Faber hoopt Zoodsma nog op andere gedachten te kunnen brengen. ,,Ze is voor de SP gekozen en niet voor Verenigd Links. Ze doet aan kiezersbedrog. Zij steelt een zetel van ons, het is pure diefstal.”
In een persbericht laat de SP weten dat Zoodsma al vijf maanden heeft nagelaten een deel van de raadsvergoeding af te staan aan de partij, zoals de partijafspraken voorschrijven. ,,Bij de SP doen we het politieke werk niet om het politieke baantje, maar om de motivatie. Onze politici gaan akkoord met een redelijke onkostenvergoeding. Een groot deel, 75 procent, is voor de partijkas. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor scholing en folders.” In Leeuwarden krijgen raadsleden bruto 1327 euro per maand voor hun werk en een onkostenvergoeding van 308 euro.
De SP kan het geld niet vorderen van Zoodsma. ,,De afdracht is een morele verplichting”, aldus Faber. Hij is slecht te spreken over de wijze waarop Verenigd Links nieuwe kaderleden werft. ,,Verenigd Links is druk bezig onze mensen te benaderen. Ze kunnen beter zelf mensen activeren in plaats van ze bij ons weg te halen. Dit is een heel rare manier van doen.”
Verenigd Links is opgericht uit onvrede over het landelijk besluit van de SP niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân. Sindsdien zijn naast Zoodsma twee raadsleden van Sneek en drie leden van Provinciale Staten van de SP naar Verenigd Links/Feriene Lofts overgestapt.
Hendrika Zoodsma was gisteren niet bereikbaar voor wederhoor.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

De SP wilwelde afdracht, en op zich niet verkeerd,maarze houden zelden rekening metde omstandigheden , van hun raadsleden. Nooit praten ze het netjes uit, maar dwingen hun mensen,zonder na te vragen , hoe het zo gekomen is, vaak met dwangbevel of royement. Zelf zit ik bijde Democratische Partij v Solidariteit,/ www.dps.web-log.nl /in Gelderland ontstaan uit een vergelijkbare situatie als Verenigd LINKS, ik wens die partij dan ook veel succes.want de SP heeft een goed program, maar is slecht voor raadsleden die een zelf een uitkering hebben, of een ander financieel probleem, wij als DPS, en ik vermoed "verenigd Links" willen ook goede dingen, maar dan met wat meer vriendelijkheid, en zonder rare procedure,s

henk miedema, nunspeet - maandag, 1 november 2010


regio
Familieberichten
Advertenties