De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Sportwoensdag, 6 oktober 2010

‘U spreekt met de slechtste amateurrijder van Nederland’

Sportjournalist Bram Hulzebos publiceerde in 1999 zijn eerste boek, Zomerdag. Elf jaar later is zijn vijfde werk verschenen. Een waarmee hij voor het eerst dicht in de buurt van zijn professie blijft, want Ziggy gaat over de manier waarop Hulzebos kennis maakte met de drafsport. De ondertitel ‘Man op hol in de drafsport’ doet terecht vermoeden dat Hulzebos hierbij nogal hard van stapel is gelopen.

Hans Sinnige
Jarenlang was Hulzebos een enthousiaste recreatieruiter, maar gekker dan een bosrit moest het niet worden. Totdat hij bij toeval op een koersbaan Anda en Aaldrik de Vries ontmoette. De twee houden en trainen hun dravers in Kropswolde. Bram werd er kind aan huis en besloot dat hij het rijden van dravers zelf ook onder de knie wilde krijgen.
Wat volgde was een gedegen opleiding bij de topstal van Arnold Mollema in Wolvega. Hulzebos leerde er inspannen, uitrijden en snelrijden. Uiteraard kocht hij, samen met Anda, al snel een eigen draver: Ziggy AM. Zoals elke eigenaar droomde hij van winst in de hoog gedoteerde klassiekers, maar al snel werd duidelijk dat dit er met zijn aankoop niet in zat. Toch mocht dat de pret niet drukken. De auteur, in het dagelijks leven werkzaam bij het Dagblad van het Noorden, werd een stamgast op de noordelijke koersbanen. Hij keek er zich de ogen uit.
In het boek beschrijft hij gebeurtenissen en gesprekken met personen die binnen de drafsport lang niet allemaal onomstreden zijn. Ze worden met humor, maar vooral ook heel treffend neergezet.
De Haagse teleurstelling na de terugstelling van het paard Royal Justina in Wolvega (‘Die boeruh verneukuh je allemaal, hiervan gaat de sport naar de klotuh!’), de ontboezemingen van erkend hasjhandelaar (‘daar zeg ik niets over, als je daar iets over wilt weten dan moet je de politie in Amsterdam maar bellen’) en dravereigenaar Gijs van Dam senior nadat zijn zus overleed (‘Ze is tweeënzeventig geworden, dus je kennie zeggen dat ze in de wieg is gestikt’) en een ontluisterend telefoongesprek met de beroemde en inmiddels 81-jarige paardensportjournalist Hans Eysvogel die zonder een blad voor de mond te nemen aangeeft hoe hij over enkele beleidsbepalende personen in de draf en rensport denkt: heel herkenbaar en bovenal leuk om te lezen.
De loopbaan van Ziggy AM loopt als een rode draad door het boek heen. De merrie had het uiterlijk van een kampioene, maar dat wist ze op de baan niet zomaar in daden om te zetten. Volgens haar trainer Arnold Mollema had ze tijd nodig voordat ze precies zou snappen wat de bedoeling was.
Volgens Jan Greve, dierenarts en onder meer de vaste begeleider de paarden van het gouden Nederlandse dressuurteam, kwam dat omdat Ziggy een merrie was. ‘Vrouwen hebben altijd van die aparte streken. Zo willen ze bij het voeren altijd vooraan staan, ze zijn bang dat ze anders worden overgeslagen’. Voor Hulzebos was het gesprek met Greve een ‘eyeopener’, vele puzzelstukjes vielen (ook in zijn privéleven ) op zijn plaats. Merrie of niet, haar eigenaar bleef een rasoptimist. Trillend van de zenuwen zag Hulzebos vanaf de kant hoe zijn paard in Wolvega een eerste poging deed om zich te kwalificeren voor haar eerste koers. Ze moest daarvoor over de kilometer een tempo van 1 minuut en 26 seconden lopen, dan kon het feest beginnen.
Maar daar had Ziggy haar eigen gedachten over. In de eerste poging verruilde ze spontaan de draf voor de galop en werd ze uitgeschakeld. Later die dag werd ze, tegen haar zin, nogmaals ingespannen, voor de herkwalificatie. Die haalde ze wel, met de hakken over de sloot, in 1 minuut en 25 seconden. De tijd was net voldoende, maar het getoonde tempo was nog lang niet hoog genoeg om een koers te winnen.
De periode waarin het verhaal zich afspeelt, beslaat ongeveer drie jaar. In het laatste hoofdstuk staat de auteur stil bij de problemen die de drafsport al jaren in een wurggreep houden. Wanbeleid, teruglopende bezoekersaantallen en te lage wedomzetten en prijzengelden. Je moet wel gek zijn om te investeren in een draver, daar komt het zo ongeveer op neer.
En wat deed Hulzebos? Hij probeerde op een veiling tot tweemaal toe zonder succes voor veel geld een Franse draver te kopen. Zijn achterliggende gedachte: in Frankrijk is de sport nog wel gezond, dan gaan we daar even de grote pot met prijzengeld ophalen. Uiteindelijk werd het plan B: Hulzebos kocht een half deel in een niet al te getalenteerde Nederlandse draver. De trainer en eigenaar van dat paard was een man die zijn telefoon opnam met de tekst ‘u spreekt met de slechtste amateurrijder van Nederland’.
Bram Hulzebos was niet meer te redden en hij wist het.
i De paperback ‘Ziggy’ is behalve in de boekhandel elke zaterdag op de drafbaan Victoria Park in Wolvega te koop bij de fotostand van de familie Huybers voor 16,95 euro. Bestellen via het internet kan ook: www.noordtrot.nl.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties