De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Geloof & Kerkvrijdag, 1 oktober 2010

Orthodoxe viering in Karmelklooster in Drachten
Drachten - In het Karmelklooster in Drachten vindt zondag voor het eerst een orthodoxe viering plaats van de Orthodoxe Kerk van de Heilige Panteleimon uit Kollumerpomp.
Het initiatief is genomen door vader Nicolaas Lucassen van deze parochie. Doel is het aantal vieringen in de provincie te vergroten.
De gemeenschap te Kollumerpomp hoort bij het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. De kleine oosters-orthodoxe gemeenschap heeft een vaste kern van zes mensen. Vader Nikolaas, die sinds vorig jaar officieel priester is, wil graag meer bekendheid geven aan de orthodoxie in Fryslân.
Doelgroep van de vieringen zijn orthodoxen in de diaspora, bijvoorbeeld afkomstig uit Griekenland en uit de Balkan-landen, maar ook andere geďnteresseerden. Het Karmelklooster in Drachten heeft geregelde contacten met de orthodoxie bijvoorbeeld met de kloosters in Roemeens Moldavië en met het patriarchaat in Belgrado. Daarom vindt Jan Hofstra van de Karmel ,,het een passende plek” om ruimte te geven aan de vieringen.
Voorlopig wordt nu de Heilige Liturgie gevierd op de eerste zondagen van de maand. Woord en gezang zijn grotendeels in het Nederlands. Omdat de Karmel-kapel geen ikonostase (heiligenwand) heeft, zijn de normaal verborgen heilige handelingen openlijk te aanschouwen.
Het Russisch-orthodoxe Nicolaasklooster in Hemelum besloot ook al om elders vieringen te houden. In de lutherse kerk in Leeuwarden vinden sinds mei 2009 met succes orthodoxe diensten plaats. Het is uniek dat Fryslân zowel een orthodoxe gemeenschap heeft die verbonden is met het Patriarchaat van Constantinopel en Moskou.
i De viering in het Karmelklooster begint om 10.30 uur; (welkom vanaf 10.00 uur); Burgemeester Wuiteweg 162

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties