De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Economievrijdag, 1 oktober 2010

Werknemers beklommen Alpe d’Huez voor kankerfonds
Damstra Driezum, honderd jaar pompen
Peter Halbersma
Driezum - Van de eerste activiteiten van installatiebedrijf Damstra in Driezum in 1908 is geen bewijs. De koop van een pand in 1910 voor de wagenmakerij van grondlegger Sietse van der Wiel is wel in geschriften vastgelegd. Het bedrijf Damstra viert daarom dit jaar het honderdjarig bestaan. ,,Mijn opa was al wel werkzaam als wagenmaker, maar hij had nog geen echt bedrijf in de beginjaren”, legt oud-directeur Thymen Damstra (60) uit. Damstra viert vandaag feest en krijgt daarbij het predicaat Koninklijk uitgereikt.
Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de vierde generatie en doet van alles in de installatietechniek. De specialisatie ligt bij de warmtepompen. Daarmee richt het bedrijf zich op de markt van het milieuvriendelijk bouwen en duurzaam energiegebruik. De warmtepomp onttrekt warmte aan de grond of buitenlucht. Een op gas of elektrisch gestookte ketel verhoogt de temperatuur verder. Zo kan een huis of bedrijfsgebouw worden verwarmd. De warmtepomp is energiezuinig. Het rendement ligt hoger dan een hr-ketel.
Met de pompen werd het bedrijf groot. ,,Naast het maken van boerenwagens en kruiwagens hield mijn opa zich al bezig met waterpompen. Hij was de enige in het Noorden die een recht gat over de lengte van een boom kon boren”, zegt Damstra. Een boom werd als onderdeel gebruikt bij de eerste waterpompen. Die brachten water van ondergrondse bronnen omhoog. Het materiaal dat in de beginjaren werd gebruikt, staat uitgestald in de vitrines van het kantoor.
Nu doet Damstra opdrachten voor bedrijven in heel Europa en werkt het veel voor defensie. Er worden biogasinstallaties geleverd aan Roemenië, Letland en Polen. In de bedrijfshal in Driezum worden de onderdelen in elkaar gezet. Volledig afgewerkt gaan de installaties in een container op transport. ,,Het is een kwestie van plug-and-play. Ze hoeven daar alleen de gasleiding en wat kabels aan te sluiten en er is stroom”, aldus Damstra. Naast de internationale werkzaamheden doet het bedrijf in Fryslân de installaties en het onderhoud bij verpleegtehuizen, ziekenhuizen, zwembaden en sporthallen. De voorzieningen van de politieschool in Drachten en een nieuwe sporthal in Franeker werden door Damstra aangelegd. Voor het werk op de eilanden heeft het Driezumer bedrijf een boot aangeschaft. Twaalf werknemers en materiaal gaan op maandagochtend heen en worden op donderdagmiddag opgehaald. Het bedrijf bespaart daarmee reistijd en -kosten.
Na de oprichting van het bedrijf door Van der Wiel trad de eerste echte Damstra in 1948 in dienst. Schoonzoon Teake Damstra ging zich naast de waterpompen ook bezig houden met gas, verlichting en het aanleggen van elektriciteit. In de jaren zeventig haalde Teake zijn papieren als gasinstallateur toen huishoudens van het Groningse aardgas werden voorzien. ,,Dat ging toen om hele kleine gasketels tot dertig kilowatt”, zegt Damstra.

Bedrijfscultuur

Het bedrijf Van der Wiel werd vervolgens omgedoopt in Damstra. Het personeelsbestand steeg de laatste veertig jaar snel. Begin jaren zeventig waren er drie mensen in dienst, nu zijn dat er 140. Tot de Damstra holding behoren intussen de installatie- en onderhoudsbedrijven Iedema uit Dokkum, WTRD Techno Service in Driezum, Visbeek in Sint Annaparochie en Westermann in Leeuwarden.
Thymen Damstra vindt het belangrijk dat de cultuur van het familiebedrijf blijft. Dat is bij overnames lastig omdat nieuwe werknemers een andere bedrijfscultuur gewend zijn. Maar ,,er voor elkaar zijn als dat nodig is” en ,,je niet beter voelen dan een ander”, zijn de waarden die werknemers van Damstra meekrijgen. Dat verbindt en zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer, aldus de oud-directeur. ,,Met een lagere opleiding ben je niet minder dan een doctorandus. Een Wajonger wordt ook gewaardeerd en geaccepteerd. Dat voelen ze.” Dat er een saamhorigheidsgevoel heerst, blijkt uit de initiatieven van het personeel. De personeelsvereniging organiseerde al twee keer een wintersportreis. Eerder werd al eens Parijs bezocht.
Afgelopen mei werd een actie opgezet voor het goede doel. De fietsers en hardlopers van de Damstra sportploeg regelden een fietstocht naar de top van de Alpe d’Huez. In tien uur tijd werd de berg zo vaak mogelijk beklommen. Met sponsoring werd 26.600 euro opgehaald voor KiKa en KWF Kankerbestrijding. ,,Er was er één die vier keer omhoog ging”, zegt Damstra. Het bedrijf sluit zich aan bij de initiatieven van de werknemers. Voor het honderdjarig bestaan hoeft de directie geen bloemen of cadeautjes. Giften mogen worden overgemaakt aan de twee kankerfondsen.
i Bij de holding horen ook Visbeek in Sint Annaparochie, Installatiebedrijf Iedema in Dokkum, WTRD Techno Service in Driezum en Westermann in Leeuwarden

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties