De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Cultuurvrijdag, 1 oktober 2010

Dirigent Folkert Fennema (72) overleden
Goutum - Dirigent Folkert Fennema uit Goutum is eergisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker. In augustus werd hij nog onderscheiden met de nationale Buma Brass Award vanwege zijn verdiensten voor met name de brassbandwereld.
Sinds 1964 was Fennema als dirigent verbonden aan de christelijke muziekvereniging Hosannah in Leeuwarden. De laatste jaren dirigeerde hij het B-orkest, zijn dochter Ria had het dirigeerstokje voor het A-orkest overgenomen. Verder stond hij nog voor de seniorenbrassband Fryslân 50+. In het verleden was hij dirigent van onder meer Looft den Heer uit Wirdum.
Fennema was ook koperdocent aan de Opsterlandse Muziekschool en de Fryske Kultuerried. Met zijn vrouw Gusta was hij een van de initiatiefnemers van de oprichting van het Cultuurcentrum in Leeuwarden en organiseerde hij jarenlang vele brassbandfestivals, onder meer speciaal voor de jeugd. Voor zijn inzet in de muziekwereld ontving Fennema in 1989 de Muziekprijs van Omrop Fryslân, in 1997 een Koninklijke Onderscheiding en in 2004 het gouden leeuwtje van de gemeente Leeuwarden.
Durk Dam, voorzitter van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen Friesland, noemt Fennema ,,in gedreven man foar de brassbandwrâld”. ,,Hy hat him as amateur opwurke. Hy wurke foarhinne by Aegon en die de muzyk derby. It wie in man fan net in protte wurden, mar wol fan in protte dieden”, aldus Dam.
Fennema deed veel aan de opleiding van jonge leerlingen. Hij verzorgde namens de bond de examens. ,,Yn ’e simmer haw ik in tas fol spullen fan him krigen. Hy hie my belle en sein: miskien kin ik it dit jier wol net goed mear tariede. In oar moat it mar oernimme. Doe’t ik him twa wike letter wer tsjinkaam yn ’e Lawei węr’t er de Brass Award krigen hie, sei er noch: miskien kin ik it straks ek wol wer oernimme. Hy wie sa optimistysk oer syn herstel.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties