De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 9 september 2010

Vijfduizend euro voor drie eendenkooien

Aldtsjerk - De eerste landschapsveiling van Fryslân heeft gisteravond bijna vijfduizend euro opgebracht.

Door Bauke Boersma.
Ludiek én serieus. Zo kan de landschapsveiling die gisteravond op landgoed De Klinze in Aldtsjerk werd gehouden, misschien het beste worden omschreven. Het ludieke element zat hem in de veiling zelf en de manier waarop veilingmeester Klaas Jansma de ‘stukken’ onder de hamer bracht. Serieus was het achterliggende idee: cultuurbehoud met steun van maatschappelijk betrokken ondernemers.
Op de veiling kon geboden worden op een onderdeel van de eendenkooien bij Aldtsjerk, Rinsumageast en Engwierum. De laatste twee kooien zijn eigendom van een particulier, de kooi bij Aldtsjerk is van een stichting. Dat blijft ook zo. De hoogste bieders op onderdelen van de kooi hebben door die aankoop herstel en onderhoud mogelijk gemaakt. ,,En daar was het ons om te doen. Het onderhouden van een eendenkooi is duur. Alle beetjes zijn dus welkom”, zegt Jan Piet de Boer van Landschapsbeheer Friesland, dat samen met De Commerciële Club Fryslân het initiatief voor de veiling heeft genomen.
Demonstratie De veiling werd bezocht door ongeveer 75 mensen, van wie ongeveer 25 meeboden. Ondernemers konden bieden op onder meer (een deel van) een vangpijp, een observatiehut, kooikershuisjes en schermen die rond de kooiplas staan. Die schermen houden de kooiker uit het zicht van de eenden. Voorafgaand aan de veiling kregen de ondernemers een demonstratie in de eendenkooi van Aldtsjerk, gelegen achter De Klinze. In Fryslân staan nog een kleine dertig eendenkooien officieel geregistreerd. Op de bekende kaarten van Schotanus (zeventiende eeuw) worden zeker 150 eendenkooien vermeld. Met het vangen van eenden vulden de kooikers vroeger hun inkomen aan.
Elders in Nederland zijn al vaker landschapsveilingen gehouden. In 2007 werd het concept voor het eerst toegepast bij het natuurgebied de Ooijpolder. Landschapsveilingen zijn bedoeld om de maatschappelijke betrokkenheid van ondernemers te vergroten. Oud-minister Pieter Winsemius hield daarover gisteravond in De Klinze een lezing. Volgens Winsemius winnen ondernemers door het tonen van maatschappelijke betrokkenheid aan goodwill in hun eigen omgeving. Of de landschapsveiling in Aldtsjerk een vervolg krijgt, is nog onzeker. ,,Het is een manier om geld in te zamelen. Dus wie weet”, aldus De Boer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties