De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Winst over 2009 is meteen weer verdampt bij sociale werkvoorziening
Caparis verliest acht ton in eerste kwartaal

Drachten - Sociale werkplaats Caparis heeft een slecht eerste kwartaal gehad, met 852.000 euro verlies. De maatschappelijke onderneming hield rekening met een tegenvallend resultaat, omdat ze reorganiseert. Maar het verlies was toch ruim twee ton groter dan voorzien.

Dat blijkt uit de eerste kwartaalrapportage van 2010. Met het slechte resultaat ziet Caparis meteen de winst van 2009 - 708.000 euro - verdampen. Ook schiet het eigen vermogen opnieuw in de min.
De sociale werkplaats was juist aan het opkrabbelen van rampjaar 2007. Toen leed de onderneming 2,5 miljoen euro verlies en liepen de schulden op. Enkele van de acht Friese gemeenten die de aandelen bezitten van Caparis - twijfelden hardop of ze de onderneming nog wel in leven wilden houden.
Ze deden uiteindelijk toch de benodigde financiële injecties en Caparis boekte twee jaar achtereen goede resultaten. 185.000 euro winst in 2008 en ruim zeven ton winst in 2009.
Caparis verklaart het slechte eerste kwartaal door te verwijzen naar moeilijke omstandigheden voor twee grote bedrijfsonderdelen. De industriepoot zou te lijden hebben onder de economische crisis. Minder bedrijven plaatsen orders en voor de bestellingen die ze wel deden, wilden ze minder betalen.
Het groenbedrijf had minder te doen omdat het winterweer lang aanhield. Dat betekende geen struiken om te snoeien. Ook werd er door het weer minder zaagwerk gedaan.
Of het verlies over het eerste kwartaal nog goed valt te maken in de rest van het jaar, is twijfelachtig. Caparis ondernam weliswaar ‘acties’ om weer in te lopen, maar daarvan mogen de resultaten op z’n vroegst verwacht worden in het derde kwartaal van het jaar. Misschien is dat wel te laat, staat in de rapportage.
De tegenvaller heeft ook zijn weerslag op de grote koerswijziging die Caparis heeft doorgevoerd. Na 2007 beloofde de sociale werkplaats aan de acht aandeelhouders om rendabeler te opereren.
Caparis probeert daarom van een traditionele sociale werkplaats - met klussen voor mensen met een laag IQ of een beperking - te veranderen in een onderneming die de werknemers zoveel mogelijk ‘ontwikkelt’, zodat ze bij een gewoon bedrijf kunnen meedraaien.
Die ontwikkeling is wel van de grond gekomen, maar zet nu niet door. Het detacheren naar andere bedrijven kwam volgens Caparis ,,onvoldoende tot stand.” Dat betekent dat de onderneming nog altijd meer kwijt is aan loonkosten, dan waarop ze had gerekend. Bovendien zullen gemeenten willen weten waaróm de sociale doelstelling niet is gehaald.
Een andere streep door de rekening is de gegroeide wachtlijst. Gemeenten wilden na 2007 meer grip daarop, omdat zij door het rijk voortaan strenger worden afgerekend op wat zij doen om inwoners met een beperking te laten participeren in de maatschappij. Alleen Achtkarspelen zag in het eerste kwartaal de wachtlijst krimpen, van 63 naar 46 mensen.
In Leeuwarden bijvoorbeeld wachten nog 147 inwoners met een beperking op een baan bij Caparis. Dat waren in december nog 120. In Heerenveen groeide de wachtlijst van veertig naar 56.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties