De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Waarnemers in Fryslân bij verkiezingen
Arjen Bakker
Leeuwarden - Verkiezingswaarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn niet altijd mensen die in fluorescerende hesjes de leden van stembureaus in Riga of Odessa op de vingers kijken.
In Fryslân en Groningen lopen dezer dagen heel onopvallend drie mensen rond: Lilit Ohanyan uit Armenië, Giovani Caligiuri uit Italië en hun begeleider Ben Groen uit Nederland. Zij bezoeken vandaag zeker wel een paar stembureaus, maar niet zozeer om vast te stellen of de parlementsverkiezingen free and fair - vrij en eerlijk - verlopen. Daarvoor zouden honderden observanten nodig zijn.
Nee, hun onderzoek is meer op metaniveau: samen met tien andere waarnemers uit verschillende landen beoordelen ze de organisatie van de verkiezingen als geheel. Dat gebeurt op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat graag van objectieve buitenstaanders een oordeel wil over onder meer de veranderde wetgeving (zoals de legitimatieplicht), de gevolgen van het afschaffen van de stemcomputer en de manier waarop campagnes en politieke partijen worden gefinancierd.

Friesch Dagblad

Dergelijke waarnemingsmissies heten een assessment - de twaalf leden praten redelijk informeel met mensen van overheidsinstanties, van de Kiesraad, maar ook met kandidaten zelf, met kiezers en met journalisten, om zich een oordeel te vormen. Gisteren waren Ohanyan en Caliguiri bijvoorbeeld op bezoek bij de FNP. En ze hadden ook een afspraak op de redactie van het Friesch Dagblad.
Hoe intensief verslaat deze krant de verkiezingen, wilden ze bijvoorbeeld weten. Plaatsen partijen veel advertenties? Zijn bepaalde partijen over- of ondervertegenwoordigd in de berichtgeving? En staan op verkiezingsdag de verslaggevers er bovenop bij de telling? Organiseert de krant ook zelf debatten?
Interviews over hun waarnemingen tot nu toe kunnen de twee waarnemers niet geven. Er is niets geheims aan hun programma, maar het is niet hun mening die telt, maar die van de missie als geheel, legden ze uit. Die wordt uiterlijk twee maanden na de verkiezingen gepubliceerd op de website van de OVSE: osce.org/odihr-elections.

Afgesloten

De Armeense en de Italiaan zijn sinds 26 mei in Nederland. Zij vormen het noordelijke regioteam: ze logeren in Groningen. Twee collega’s van hen struinen dezer dagen rond in het zuiden van het land, de anderen zitten in Den Haag. Op 12 juni wordt de missie officieel afgesloten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties