De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiowoensdag, 9 juni 2010

Veel scholen zorgen dat leerlingen op school voetbal kunnen kijken
D wedstrijd hebben we samen op school gezien

Leeuwarden - Op het aanstaande WK voetbal worden ook wedstrijden overdag gespeeld. Maandag bijvoorbeeld de voor ons belangrijke wedstrijd Nederland-Denemarken. Wat doen scholen op het moment van de wedstrijd?

Door Wybe Fraanje.
Zuid-Afrika, waar vanaf eind deze week het WK voetbal wordt gehouden, ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Dat betekent dat sommige wedstrijden op werkdagen overdag gespeeld worden. Op veel scholen zal er aandacht worden besteed aan de wedstrijd.
Bijvoorbeeld op de locatie Splitting van csg Liudger in Drachten. Tijdens het zesde en zevende uur wordt er met zijn allen op twee grote schermen in de kantine voetbal gekeken. Wie het achtste uur nog een les in zijn rooster heeft staan, gaat dan gewoon weer naar de les. De leerlingen nemen toeters, bellen en vlaggen mee om er een sfeertje van te maken.
Teamleider Marijke Beijleveldt: ,,Iedereen weet natuurlijk al heel lang dat die wedstrijd onder schooltijd is. We dachten dat het leuk zou zijn om een oranjefeest te organiseren. Dat zon dag op voorhand spijbelgevoelig zou zijn, heeft wel meegespeeld bij de beslissing om een gezamenlijk oranjefeest te organiseren, maar dat was niet de belangrijkste overweging.
Natuurlijk zijn er ook leerlingen en docenten die niets met voetbal hebben. ,,Het is de bedoeling dat het zon leuk feest wordt, dat zij het ook leuk vinden. Iedereen moet later zeggen: D wedstrijd, die hebben we samen op school gezien, dat weet ik nog goed.
De locatie Raai van Liudger probeert ook iets dergelijks te regelen. Maar dat is nog niet helemaal rond.
Ook op Anna Maria van Schurman in Franeker wordt een groot scherm in de kantine opgesteld. Directeur Femme Riemersma: ,,Een week of drie geleden kwam er een groepje havo 4-leerlingen naar me toe. Zij wezen me erop dat die wedstrijd onder schooltijd is. Of er iets geregeld kon worden, anders zouden ze er actie voor gaan voeren.
Zo ver hoefde het niet te komen. Riemersma bekeek het speelschema en zag dat Nederland maar n wedstrijd op zon ongunstig tijdstip speelt. ,,Anders hadden ze er een moeten uitkiezen.
Om half twee stoppen de lessen op AMS. Wie wil mag in de kantine gaan kijken. ,,Het is niet verplicht, want zevenhonderd leerlingen passen er niet tegelijk in.
Riemersma vindt het geen punt als n schoolmiddag opgaat aan voetbal kijken. Het kweekt goodwill bij de leerlingen. ,,Dit krijg je op een later moment terug. En middag is geen punt. Ik weet nog dat ik in 1994 in Limburg op survivalkamp was met leerlingen. Het WK was in de Verenigde Staten, dus al die wedstrijden waren om drie uur s nachts. Dat is andere koek.

Basisscholen

Ook basisscholen doen mee aan de oranjekoorts. De Koningin Beatrixschool in Leeuwarden heeft een WK middag. Leerlingen versieren zelf de school met vlaggetjes en dergelijke. s Middags mogen ze voetbal kijken op school, als ze dat willen.
Op cbs De Wynroas in Wlterswld gaan ze niet zo ver. Schoolleider Margriet Douma: ,,Ik tink dat alles wol yn it oranje wze sil. Wy besjogge noch oft wy spesjale aktiviteiten organisearje. Wy binne der noch net t.
Voetbal kijken met de hele school is er in elk geval niet bij. ,,Net mei de hiele skoalle. Wat pland stiet, moat gewoan trochgean. Mar wy joue der wol omtinken oan, tink ik.
De basisscholen maken zich meer zorgen over het afhalen. De wedstrijd begint om half twee, en is dus op papier om kwart over drie afgelopen. Met wat blessuretijd erbij kunnen de vaders en moeders pas om tien voor half vier van huis weg. De kinderen moeten zolang op school wachten.
i In aanloop naar het WK voetbal brengt het Friesch Dagblad een dagelijkse serie over de oranjegekte in Frysln

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties