De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Geloof & Kerkdinsdag, 4 mei 2010

Brainstorm over stichting Amsterdamse Theologie
Ede - Er zijn in Nederland verschillende stichtingen die zich bezighouden met de Amsterdamse Theologie. Zouden de krachten niet beter gebundeld kunnen worden in een nieuwe, overkoepelende stichting? Dat vraagt de Dirk Monshouwerstichting zich af op haar website www.schriftlezing.nl.
Tijdens een vertalersdag van de stichting op 21 mei in Ede wordt onder meer gesproken over de mogelijkheid en wenselijkheid van het oprichten van een Stichting voor Amsterdamse Theologie, staat aangekondigd.
De Dirk Monshouwerstichting voor Bijbelse Theologie, Exegese en Liturgie is opgericht in 2001 en draagt de naam van de in 2000 overleden theoloog, predikant en bijbelwetenschapper dr. Dirk Monshouwer. Monshouwer was vertegenwoordiger van de zogeheten Amsterdamse School, die veel aandacht schonk aan de taalkundige kant van de Bijbel. Doel van de stichting is ‘het vervaardigen en doen vervaardigen van bijbelvertalingen ten dienste van eredienst en leerhuis’.
Naast de Dirk Monshouwerstichting zijn op het vlak van de Amsterdamse theologie ook de Miskottestichting, Breukelmanstichting, Ter Scheggetstichting, en de Van der Leeuwstichting actief. ‘Het is wat versnipperd allemaal’, aldus Jaap Goorhuis op de website. ‘Bovendien kijken die stichtingen niet allemaal naar voren. Alleen de Dirk Monshouwerstichting beoogt nadrukkelijk de Amsterdamse theologiebeoefening in het heden en de nabije toekomst te stimuleren.’ De website en de leerstoel zijn daarbij belangrijke instrumenten. ‘Niettemin is het allemaal behoorlijk marginaal en financieel moeizaam. Kunnen de krachten niet beter gebundeld worden in een nieuwe, overkoepelende stichting, die zich met name richt op het bevorderen van de theologiebeoefening in de school van Buber, Beek, Breukelman, Miskotte, Deurloo, Monshouwer enzovoorts?’
Zo’n nieuwe stichting zou het werk van deze theologen kunnen veiligstellen, beheren en toegankelijk maken, én de Amsterdamse theologiebeoefening in het heden kunnen beoefenen, aldus de website. Er zou een gezamenlijk archief kunnen worden aangelegd, een website voor bijbelvertaling en liturgie en een fulltime hoogleraar kunnen worden aangesteld.
Jaap Goorhuis wil voor de brainstorm op 21 mei nog geen toelichting geven op het idee van een nieuwe stichting.
Op de dag in Ede zal ook nagepraat worden over het besluit van de Protestantse Kerk om De Nieuwe Bijbelvertaling het predikaat van officiële kerkbijbel te verlenen.
i www.schriftlezing.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties