De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportdinsdag, 30 maart 2010

Friese zwemdiamant Kraaijeveld, verder geslepen in Brabant

Eindhoven - Het zat er enige tijd aan te komen, maar dit weekeinde werd het definitief: zwemster Ilse Kraaijeveld uit Dokkum verlaat het Leeuwarder Orca voor de nationale topploeg van Eiffel Towers NZE in Eindhoven. Het nieuws werd tijdens de Swim Cup in Amsterdam wereldkundig gemaakt en natuurlijk volgden een hoop reacties. Daags erna gaat het negentienjarige Friese toptalent dieper in op haar overstap. Het betekent voor haar als mens namelijk ook een grote stap.

Gerard Bos
Het is maandag, voor Kraaijeveld staat in Eindhoven al weer een nieuwe wedstrijd op de rol in het voortraject naar de EK kortebaan van komend jaar. Kwalificatie is er nog niet bij, maar als ze om kwart over zes uit de kleedkamer stapt, is er toch een glimlach. ,,Nieuw pr op de 200 rug”, grijnst ze. ,,Van 2.01,86 naar 2.00,00.”
Daarna gaat de Dokkumse dieper in op haar overstap naar Eindhoven. De Friese zwemdiamant wordt vanaf de zomer in Brabant verder geslepen door bondscoach Jacco Verhaeren. ,,Ik heb een weekje meegetraind. Het was gezellig en ik kon goed meekomen Ranomi Kromowidjojo.”
De Groningse ging Kraaijeveld voor in de overstap van het Noorden naar het zwembolwerk in het Zuiden. Net als Kromowidjojo zal de Friezin voor het eerst op zichzelf gaan wonen. ,,Ook buiten het zwembad is het een hele nieuwe stap voor me”, knikt ze. ,,Maar dat zie ik als een extra uitdaging.” De moeder van Pieter van den Hoogeband gaat Kraaijeveld helpen. ,,Zij regelt de huisvesting namelijk. Het is de bedoeling dat ik of alleen ga wonen of een huisgenoot krijg die ook in Eindhoven zwemt. Het wordt net zoiets als op kamers gaan wonen.”
Met Verhaeren en zijn ploeg zal ze zich ook voorbereiden op het EK dat in augustus in Boedapest is. ,,We gaan drie weken op hoogte trainen in Zuid-Spanje, om rode bloedlichaampjes (meer zuurstof, meer inhoud, red.) aan te maken”, kijkt Kraaijeveld vooruit. Ze komt op het EK uit voor de estafetteploeg op de 4x100 meter vrij. ,,We gaan ook nog naar Tenerife, maar ik zal ook nog tot de zomer veel in Leeuwarden zijn.”
Kraaijeveld begon op haar tiende in Dokkum met zwemmen bij De Granaet. Van origine was ze rugslagzwemster, maar voor de vrije slag bleek ze meer aanleg te hebben. Via De Granaet belandde ze bij Orca, waar ze in Leeuwarden meer trainingsuren ging maken. Het paste ook goed bij haar opleiding binnenhuisstyliste. ,,Die heb ik nog niet af, maar ik hoop in oktober af te studeren. Dat is nog wel te combineren met deze overgang.”
In Leeuwarden begeleidden Orca-trainer Henri Koek en zijn collega’s haar de afgelopen jaren. Kraaijeveld is vol lof over Koek. ,,Ik heb altijd goed met hem getraind en heb het naar mijn zin bij Orca. Het was dus best wel een moeilijke beslissing.”
Sinds haar komst naar Leeuwarden bleek Kraaijevelds ster rijzende. Onder begeleiding van Koek kwalificeerde ze zich voor de EK kortebaan in Istanbul, afgelopen december. Het was haar internationale doorbraak.
,,En intussen heeft Ilse laten zien dat ze van olympisch niveau kan zijn. Dat is ook ons doel geweest, haar opleiden voor de Spelen van 2012 in Londen”, zegt Koek. ,,In Eindhoven komt ze in een gespreid bedje terecht, met alle faciliteiten en bij een coach met een ploeg zwemmers met olympische ervaring. Als je zo’n stap kan maken, moet je hem zetten.”
Hoewel hij het enerzijds jammer vindt dat een talent vertrekt uit zijn ploeg, is Koek vooral trots. ,,Met alle plezier had ik haar hier in Leeuwarden nog verder begeleid, maar deze kans moet je grijpen. Ze verdient het.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties