De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Terrein van de teek breidt zich uit
Opnieuw meer mensen met Lyme besmet

Leeuwarden - Het aantal mensen dat zich bij de huisarts heeft gemeld met de eerste tekenen van Lyme is met bijna 23 procent toegenomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder Nederlandse huisartsen.

Van de 4500 huisartsen die hebben gereageerd op het verzoek informatie op te sturen, blijkt dat er bij 22.000 patiënten een ringvormige uitslag (erytema migrans) op de huid is vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme.
Dat zijn er vijfduizend meer dan in 2004. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen.

Fryslân

Met name in het oostelijke deel van Nederland komt Lyme relatief veel voor. In Fryslân zijn de meeste gevallen geconstateerd in de gemeenten Kollumerland, Opsterland, Ooststellingwerf, Opsterland, Skarsterlân, Lemsterlân en Gaasterlân-Sleat. Daar werden meer dan tweehonderd gevallen vastgesteld.
Lyme wordt veroorzaakt door besmetting met de borrelia-bacterie. Die kan worden overgedragen via een beet van een besmette teek.
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat het aantal besmette teken toeneemt. Vorig jaar was ongeveer 18 procent van alle teken besmet met de bacterie.

Huiduitslag

Als de bacterie wordt overgedragen op de mens, veroorzaakt die meestal binnen drie weken een infectie. Dit uit zich door een rode, ringvormige huiduitslag die binnen een paar dagen groter wordt en soms ook griepachtige verschijnselen geeft. Overigens krijgt niet iedereen een ring.
Lyme kan effectief worden behandeld met antibiotica. Als dit niet (op tijd) gebeurt, kan de aandoening chronisch worden. Patiënten kunnen dan last krijgen van de gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.
Uit eerder gegevens is al bekend dat jaarlijks waarschijnlijk een miljoen mensen worden gebeten door een teek.
Teken slaan vooral toe in bos en tuin, blijkt uit het onderzoek van de Wageningen Univesiteit. De meeste beten worden opgelopen tijdens het wandelen (34 procent), tuinieren (18 procent) en spelen (11 procent). De meeste tekenbeten worden gemeld in de maanden mei tot en met augustus, de periode waarin de vrijwilligers van de natuurvereniging IVN ook de meeste teken vangen.

Controle belangrijk

Het RIVM en de Wageningen Universiteit publiceren al jaren gegevens over tekenbeten. Ze doen dit in de hoop mensen bewust te maken van het gevaar en hen te wijzen op het belang van controle. Deskundigen vinden dat iedereen die in de tuin, het gras of het bos is geweest zich moet controleren op teken. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op Lyme bijna nihil.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties