De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

Grenzen beschermen vrijheid en geborgenheid

Franeker - Omdat ook voor vaders en moeders ‘deskundigheids-bevordering’ onmisbaar is, houdt de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker een opvoedcursus. Janneke Burger geeft een impressie van de eerste ochtend.

Vorig jaar hebben we voor het eerst een opvoedkring gehouden, en dat smaakte naar meer. De insteek was toen: wat krijg jij als moeder van God en wil je je kind graag meegeven? Het ging over vijf cadeaus: genade, inspiratie, geloof, oefening en dienstbaarheid. Dit leverde vijf prachtige ochtenden op.
Dit jaar is het motto ‘Ruimte voor je kind’. Het gaat daarbij om de ruimte die God ons en onze kinderen geeft en hoe die beschermd kan worden door grenzen en regels. Het onderwerp leent zich goed voor praktische uitwisseling tussen moeders. Daarnaast willen we samen de bijbelse achtergrond van het thema opnieuw ontdekken.
We beginnen deze ochtend met een liedje van Marco Borsato, Vrij zijn. Hierin komt de spanning tussen vrijheid en geborgenheid duidelijk naar voren. In haar praatje haakt Ria Kuijper daarop aan met behulp van een cirkel die ze op de grond tekent. Deze cirkel staat voor de ruimte die God ons geeft, waar het leven goed is. Daarin is vrijheid en geborgenheid, en grenzen beschermen dat.
We hebben als christelijke moeders zelf ervaren dat in Gods ruimte het goede leven is. En dat willen we ook graag aan onze kinderen overdragen. Ria benadrukt dat het nooit alleen om regels gaat. Je wilt dat je kinderen zélf de vrijheid in Gods ruimte ervaren en kiezen voor een leven bij God. Daarom zijn regels nooit belangrijk op zichzelf.
Na de koffie praten we door over vrijheid en grenzen, aan de hand van de vraag: ben jij iemand die van vrijheid of juist van structuren houdt? Met playmobilpoppetjes kiezen we allemaal een positie ten opzichte van de begrippen vrijheid en grenzen, en vertellen we elkaar onze verhalen. Eigenlijk geven alle moeders wel aan dat het hebben van kinderen meer structuur in hun leven heeft gebracht.
,,Ik heb een kind met pdd-nos, dus ik heb snel ontdekt dat veel structuur in ons gezin noodzakelijk is”, vertelt een moeder. Een andere moeder geeft aan: ,,Ik heb van huis uit weinig structuur en grenzen meegekregen en merk nu hoe moeilijk het is om mezelf en mijn gezin dat aan te leren. Ik ben blij dat ik op deze cursus hierin door christelijke vrouwen wordt gesteund.”

Bemoedigen

We merken in dit gesprek hoe we elkaar als christenmoeders kunnen bemoedigen en van elkaar kunnen leren. Het beeld van de cirkel van Ria, helpt daarbij. Het gaat om de waardevolle ruimte die God geeft. Juist als je jezelf teleurstelt als moeder mag je weten dat je zelf ook in die ruimte van God mag leven. Daarmee komen we uit op het thema van de eerste ochtend van de cursus van vorig jaar: het belangrijkste cadeau dat jij als moeder van God krijgt is genade. Dat is ook het eerste dat je je kind mag meegeven. Een ochtend over ruimte en grenzen kan al gauw iets vermoeiends krijgen, maar déze insteek helpt ons om er op te blijven letten dat God ons ruimte en regels geeft; en vooral genade.
i De Moederkring wordt geleid door Janneke Burger en Ria Kuijper en komt nog bijeen op 6, 20 en 27 april. Voorstraat 71 te Franeker. De cursusochtenden zijn los te volgen

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties