De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiozaterdag, 27 maart 2010

Gezond oud worden en zo miljarden overhouden
Erik Betten
Heerenveen - Healthy ageing - gezond oud worden - het is een van de vijf speerpunten waarop Noord-Nederland zich de komende jaren gaat richten. ,,Ons streven is dat Noord-Nederland in 2020 aan de top staat op dit terrein”, zei directeur Ko Henneman van HANNN, het kennisnetwerk dat daarvoor moet gaan zorgen, gisteren. Hij omschreef healthy ageing met enige ironie als ,, gezond blijven tot het einde en dan ineens doodgaan.” Nu is het zo dat de gezondheid na vijftig of zestig jaar geleidelijk afneemt. Wat Henneman betreft zet die afname pas op het allerlaatst in.
Volgens Henneman is dat niet alleen een mooi individueel streven, maar is ook de maatschappij daarmee gediend. ,,Een kleine procentuele verbetering op dit vlak levert al miljarden euro’s op.” De manier waarop we dat kunnen bereiken was onderwerp van gesprek in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen, op een symposium van het Zorg Innovatie Forum (ZIF).
Het Noord-Nederlandse initiatief wordt breed gedragen. Onder de deelnemers zijn niet alleen de hogescholen, de Rijksuniversiteit Groningen (inclusief UMCG) en de drie provincies, maar ook bedrijven als Philips, FrieslandCampina en IBM.

Grenzen van techniek

Langer gezond blijven wordt niet alleen bereikt via een betere leefstijl, medisch onderzoek en nieuwe medicatie, maar ook via technologische toepassingen, variërend van een robotpak voor mensen met een dwarslaesie tot een pleister vol sensoren, die de belangrijkste lichaamsfuncties kan meten en draadloos door kan sturen.
Dergelijke innovatie is echter sneller bedacht dan toegepast, waarschuwde Karin Kalverboer, directeur van het ZIF. ,,Vernieuwingen kun je alleen met succes introduceren als je begint bij de vraag van de klant.” Nog groter dan het bezwaar van huiverige cliënten is het gebrek aan financiering. Te vaak blijft een innovatie steken in de proeffase, omdat de zorgverlener eerst geld wil zien van de verzekeraar. Maar de verzekeraar wil pas geld uitgeven als een zorgverlener zijn nek uitsteekt.
,,Zo heeft iedereen zijn belangen. Bij al dit soort dingen vraag ik me wel af of er echt wat gaat veranderen. Want dit blijft zo, als we niet consequent het perspectief van de patiënt voorop stellen. Daar maak ik me wel eens zorgen over”, bekende Armand Höppener van het landelijke Zorg Innovatieplatform.
,,Wij zitten allemaal gevangen in het systeem”, concludeerde Diana Monissen, bestuursvoorzitter van De Friesland. ,,We moeten ons als sector aan de haren uit het moeras proberen te trekken. Innovatie is verrekte lastig, maar we moeten proberen om kleine duwtjes te geven en zo in de goede richting te bewegen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties