De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Cultuurzaterdag, 27 maart 2010

Theatergroep Prop roept creatievelingen op samen theater te maken
‘Veel Fries talent blijft verborgen’
Rianne Kramer
Poppenwier - Een zelfgeschreven script dat thuis ligt te verstoffen? Een goed idee voor een theaterstuk? Graag willen acteren of musiceren, maar geen zin om vast te zitten aan een toneelvereniging of band? Naar deze mensen is de nieuwe theatergroep Prop op zoek. Een collectief met standplaats Woudsend, dat morgen zijn eerste voorstelling geeft in Poppenwier.
,,We willen laagdrempelig theater maken, samen met talentvolle mensen die zich aanbieden”, zegt Marcel Becker, een van de initiatiefnemers van Prop en regisseur van Barefoot Blues dat morgen in première gaat. ,,In feite bieden we een platform voor theaterliefhebbers in Fryslân die iets moois op de plank hebben liggen, maar niet weten hoer ermee naar buiten te treden.”
Prop komt voort uit theatergroep Mirakel die een half jaar geleden werd opgericht. Omdat een van de vier initiatiefnemers het voor gezien hield, besloten de overige drie - naast Becker, zijn dat Liesbeth Stoffer en Sonja Mulder - een nieuwe start te maken. Onder een nieuwe naam, maar met hetzelfde uitgangspunt als Mirakel: theater maken met input van theaterliefhebbers uit de provincie.
Becker kent Stoffer en Mulder van het muziektheaterproject The Loner dat hij in 2003 uitvoerde in Theater Romein in Leeuwarden. ,,We hadden gezamenlijk het idee om een laagdrempelig platform te creëren voor theaterliefhebbers. Fryslân heeft zoveel creatieve mensen met mooie ideeën. Maar vaak stranden die omdat ze niet weten hoe die ideeën te realiseren.” Deze mensen kunnen bij Prop aankloppen. De bedoeling is dat er een database van acteurs, muzikanten, filmers en andere creatievelingen ontstaat, waarmee ze aan de slag gaan.
Becker: ,,Per uit te voeren stuk pakken we de database erbij en kijken we welke mensen waarvoor geschikt zijn. Ook kan het zijn dat we een ingebracht idee of script gaan uitvoeren, mits het praktisch en financieel gezien haalbaar is natuurlijk.” Een open karakter is kenmerkend. ,,We willen dat er uitwisselingen tussen kunstvormen ontstaan, zodat we cross-overs kunnen maken.”
Theatergroep Prop wil het beste uit mensen halen. ,,Veel mensen hebben het lef niet om iets met theater te doen of willen niet de verplichting hebben om aan een band of toneelvereniging ‘vast’ te zitten. Wij bieden in dat opzicht meer vrijheid. We roepen mensen op: kom ermee op de proppen, want veel Fries talent blijft verborgen.”

Drieluik

Het script van de eerste productie, Barefoot Blues, is geschreven door Becker zelf. Vervolgens is hij op zoek gegaan naar mensen die mee wilden werken. ,,Al deze mensen zitten nu in onze database en werken - deels - mee aan toekomstige producties. Dat kan dan in een heel andere samenstelling zijn.”
Barefoot Blues vertelt het verhaal van twee dochters die hun vader willen verrassen op zijn 65e verjaardag. Ze regelen een live band. Een verkeerde inschatting, want pa draait liever vinylplaten op zijn verjaardagspartijtje. Het feestje krijgt nóg een andere wending als er een ongenode gast verschijnt.
De voorstelling, morgen uitgevoerd rondom de bar van café en feestzaal De Trilker, is een drieluik van live muziek, theater en film. Er komt zelfs een radiofragment voorbij. ,,Eigenlijk is het een vorm van totaaltheater”, zegt Becker. Scholieren van het Friesland Collega hebben de film gemaakt en het radiofragment werd geleverd door de lokale omroep RTN in Nijefurd. De band is speciaal voor deze productie samengesteld.
i ‘Barefoot Blues’ is morgen om 14.00 uur te zien in de Trilker in Poppenwier, op 9 april om 20.00 uur in de Poarte in Sloten en op 18 april om 14.00 uur in de Driuwpolle in Woudsend

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties