De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 februari

Regiodonderdag, 25 maart 2010

Grote campagne voor fatsoen in verkeer
Fietsersbond wil vrienden zijn met auto

Leeuwarden - Fietsers, automobilisten en voetgangers moeten veel meer rekening met elkaar gaan houden.

Om dat voor elkaar te krijgen, begint de Fietsersbond vandaag een landelijke campagne. Opvallend aan de campagne is dat de Fietsersbond ook de fietsers op hun gedrag aanspreekt.
De campagne wordt gelanceerd onder de naam Vriendelijkverkeer.nl. De Fietsersbond begint de campagne in Utrecht, maar ook in de provincies worden activiteiten ontplooid.
In Fryslân staan verschillende acties op stapel, meldt Kees Mourits, voorzitter van de afdeling Fryslân van de Fietsersbond. Op de rotondes in Leeuwarden wil de Friese afdeling opblaasarmen plaatsen. Die moeten fietsers erop attent maken dat ze hun hand moeten uitsteken als ze de de rotonde oprijden.
Een andere actie vindt plaats op zaterdag 22 mei, tijdens de mini-Elfstedentocht in Bolsward. Voor de start van deze fietstocht komt een theateract die weggebruikers op hun gedrag aanspreekt. De theateract gaat mogelijk ook deel uitmaken van het Fries Straatfestival in Leeuwarden, aldus Mourits.
De Friese Fietserbond hoopt daarnaast dat Omrop Fryslân de radio- en tv-spotjes wil uitzenden, die in het kader van de campagne zijn gemaakt.
Volgens Mourits is de campagne bedoeld om het fatsoen in het verkeer terug te brengen. ,,En daar heb je alle partijen voor nodig. Niet alleen de automobilisten, maar ook de fietsers en de voetgangers. We moeten er met z’n allen van doordrongen raken dat je in het verkeer beter naar elkaar kunt zwaaien, dan dat je de middelvinger opsteekt.”
Uitgangspunt van de campagne is dat alle verkeersdeelnemers wel eens (onbewust) hinderlijk verkeersgedrag vertonen. De campagne gaat niet over verkeersregels, maar over het voorkomen van dat hinderlijke gedrag. Verschillende thema’s komen gedurende de campagne aan bod. Dit jaar staan twee dingen centraal. Automobilisten wordt voorgehouden dat ze eerst in de spiegel moeten kijken voordat ze het portier opendoen. En fietsers moeten hun hand uitsteken.
Toekomstige onderwerpen zijn onder meer: rustig remmen bij het naderen van een kruispunt of zebrapad, niet parkeren op fietsstroken, ruimte geven bij inhalen en afstappen op de stoep.
De Fietsersbond heeft de campagne opgezet met bureau Rich. Naast de radio- en tv-spotjes, zijn er bel- en gebarenclinics als straatact, acties van lokale afdelingen van lokale afdelingen, stickers en een website waar bezoekers onder meer hun verkeersvriendelijkheid kunnen testen.
Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck is enthousiast over de campagne: ,,De Fietsersbond steekt de hand in eigen boezem, wat de geloofwaardigheid van de campagne sterk verhoogt.”
Etiquettedeskundige en publiciste Reinildis van Ditzhuyzen ondersteunt de campagne met tips over prettige omgangsvormen tussen fietsers, automobilisten en voetgangers. Van Ditzhuyzen: ,,Duidelijk en attent gedrag in het verkeer is niet tuttig, maar nuttig.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Ik wil best 'bevriend' zijn met mijn niet gemotoriseerde 2-wielige mede weggebruikers. Geen probleem, alleen de volgende punten. En niet alleen het de hand uit steken wanneer een afslag wordt genomen. Ook het opletten of het voorwiel misschien op de rijbaan staat wanneer u moet wachten met de fiets, of het niet meer rondrijden als een zelfmoordcommando met haast om die klus te klaren. Of licht hebben.

Voor er commentaar komt, rij nu 4 jaar rond. Geen enkel ongeluk gehad.
Zet altijd groot licht uit als er een fietser mij tegemoet komt. Rij ruim om fietsers heen en heb genoeg geduld. Maar hou je eens aan de regels als fietser, plz.

De Automobilist, Groningen - donderdag, 25 maart 2010


regio
Familieberichten
Advertenties