De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiovrijdag, 12 maart 2010

Jan Kuipersschool krijgt honderden oud-leerlingen op reünie in Grootegast
Honderdvijftig jaar ’n veilige plek voor leerlingen

Grootegast - De Jan Kuipersschool in Grootegast bestaat honderdvijftig jaar. De voorbereidingen voor een reünie over drie weken zijn volop in gang.

Door Merlijn Torensma.
Het was een gezellige school. Ik heb er veel goede herinneringen aan”, zegt Annekor Top. Hij zat van 1966 tot ’72 op de Christelijk Nationale School voor Lager Onderwijs. ,,Ik weet nog dat we allemaal een taak hadden. Ik moest alle kranen dichtdraaien, want er mocht geen druppel verloren gaan. Een jongen in de klas moest om twaalf uur de bel luiden. Hij had wel eens genoeg van de lessen en drukte dan al om tien voor twaalf op de knop. Dat heeft hij een paar keer gedaan.”
Heel streng is de school nooit geweest, wel heel duidelijk. De klasgenoot van Top kreeg dan ook een milde straf voor zijn vergrijp. Hij moest van de hoofdmeester alle klassen langs om uit te leggen wat hij fout had gedaan. ,,Daarna wist hij wel beter.” Top heeft warme herinneringen aan de school en hij zet zich daarom nu ook graag in voor de jubileumcommissie die de reünie op zaterdag 10 april organiseert.
In 1857 werd een nieuwe onderwijswet aangenomen waardoor christelijke basisscholen mogelijk werden. Meteen datzelfde jaar trok predikant E. van de Berekamp zijn plan en begon met het voorbereiden van een school. Het duurde drie jaar voordat de eerste lessen gegeven konden worden. De school was toen een stuk kleiner dan nu. Er waren 45 leerlingen. Dat aantal is gegroeid naar ruim tweehonderd nu.
De school werd opgezet vanuit christelijk gedachtegoed, maar was niet verbonden aan een bepaalde kerk. Dat is altijd zo gebleven. Pas zo’n dertig jaar geleden werd de school omgedoopt tot de Jan Kuipersschool, vernoemd naar een van de prominentste schoolhoofden. Top heeft Kuipers nog meegemaakt, toen hij leerling was op de school. ,,Het was prominent aanwezig, een meester met gevoel voor zijn klas. Als jongetje ging ik voor hem door het vuur. Aan meester Kuipers mocht je niet komen.”
Kuipers was een streng maar rechtvaardig schoolmeester met gevoel voor humor. Hij was sterk in taal en hamerde erop dat de leerlingen uit Grootegast hun grammatica op orde hadden. ,,Toen ik naar het voortgezet onderwijs in Groningen ging, kreeg ik te horen dat de kinderen uit Grootegast met taal voor lagen op de rest. Dat was heel bijzonder. Voordat ik naar de brugklas mocht, moest ik van Kuipers eerst een woordenboekje uit het hoofd leren.”
Juf Roelie Kalk-Nijland, voorzitter van de jubileumcommissie, weet Kuipers ook nog goed te herinneren. Toen Kalk begon met lesgeven, was Kuipers nog schoolhoofd. Een paar jaar later stierf hij aan een ongeneeslijke ziekte. ,,In 1970 kwam ik hier wonen. Een jaar later begon ik op de school en ben ik er 35 jaar gebleven. Het was meteen een geweldige school. Het was en is echt een plek waar kinderen zich thuis voelen.”
Het vorige jubileum, 25 jaar geleden, werd georganiseerd door Kalk. Dat deed zij zo goed, dat zij nu door de school is teruggevraagd het nog eens te doen. ,,Er is enorm veel enthousiasme. Zowel in het dorp als onder de oud-leerlingen. Zeker dertig mensen zijn actief bezig met voorbereidingen. We hebben de adressen van achthonderd oud-leerlingen achterhaald.”
Er hebben zich al bijna vijfhonderd mensen aangemeld. De oudste reünist is geboren in 1916, de jongste komt uit 1985. Er zijn zelfs aanmeldingen vanuit Amerika, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. Voor de gasten hebben de scholieren van nu liederen uit het hoofd geleerd over de school. Dezelfde liedjes worden de zondag na de reünie ook tijdens een speciale kerkdienst gezongen in de Goede Herderkerk. ,,Een van de liedjes werd bij het 125-jarig bestaan ook gezongen. Dat komt nu weer terug, heel toepasselijk.”
i Voor meer informatie over de reünie: www.150jks.nl
‘De leerlingen uit Grootegast lagen ver voor op de rest met taal. Dat vond ik altijd heel bijzonder’
Het schoolbestuur in 1925. Linksvoor schoolhoofd De Boer en zijn vrouw. Achter het echtpaar staat juf Broekema, daarnaast meester Kruijer en vrouw. Helemaal rechts zit meester Veenstra. Foto: archief Jan Kuipersschool

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties