De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiovrijdag, 12 maart 2010

Hulpverleners spreken rechtstreeks daders aan
Oproep aan man die slaat: meld jezelf

Leeuwarden - Met een postercampagne roepen hulpverleners mannen die hun vrouw of kinderen slaan op hulp te zoeken. Angst voor vooroordelen of geheven vingertjes, hoeven ze niet te hebben maar het geweld moet wel ophouden. ‘Liefe papa wil je asjeblieft niet meer so boos zijn?’

Elke Friese man die geregeld op de voetbalclub of het horecatoilet komt, zal de komende tijd Wessel, Jasmijn en Thomas tegenkomen. Ernstig kijkende kinderen op posters, met teksten als ‘Willen jullie asjeblieft niet meer schelden en slaan?’ Fier Fryslân - een organisatie die helpt bij geweld in relaties - laat de posters met fictieve, maar goed voorstelbare, uitspraken van kinderen ophangen om zo slaande mannen direct aan te spreken. Niet om ze te veroordelen, zegt directeur Anke van Dijke, maar om ze te bewegen hulp te zoeken. ‘Jij stopt. Wij helpen’, luidt de slogan waarmee een hulplijn wordt aangeprezen.
Die benadering is ongebruikelijk omdat de pr rond hulpverlening eigenlijk altijd op slachtoffers was gericht. ‘Je staat er niet alleen voor!’ was bijvoorbeeld de slogan van een campagne tegen huiselijk geweld van nog maar een paar jaar geleden. Bij de actie hoorden foto’s en folders van gekwelde vrouwen.
,,Het is tijd voor een andere benadering”, zegt Van Dijke. Niet meer: het slachtoffer is welkom, maar de man is een onheilspellende boosdoener. Maar: het geweld moet blijvend ophouden. ,,En als je dat wilt moet je én dader én slachtoffer hulp aanbieden”, zegt Van Dijke.
De hulpverleners van Fier komen volgens haar steeds vaker in contact met mannen die geweld hebben gebruikt. Als een kind bijvoorbeeld traumabehandeling krijgt, wordt ook de vader gebeld om te vragen of hij wil meedoen aan het hulpprogramma. Ook zijn medewerkers van Fier betrokken bij de eerste hulpverlening, als een burgemeester besluit een agressieve man een tijdje de toegang tot zijn woning te ontzeggen.

Balen

,,We leren steeds meer wat de mannen beweegt.” Hoewel ze een nadrukkelijk voorbehoud maakt voor de ‘gekkken’ die zonder compassie vrouwen kwellen, zijn de meeste mannen die zich schuldig maken aan huiselijk geweld opvallend gewoon. ,,Zij willen de situatie ook niet. Ze balen ervan. Veel hebben een verleden van misbruik, of zijn op een andere manier beschadigd. Die kunnen gewoon hulp gebruiken.”
Nu gebeurt het heel sporadisch dat slaande mannen op eigen initiatief bij de hulpverlening aankloppen. ,,We hopen dat dat meer gebeurt als ze weten dat ze niet bij voorbaat veroordeeld worden.” Een inschatting van hoeveel mannen zullen bellen, is niet gemaakt. ,,Ook voor ons spannend.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties