De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelvrijdag, 12 maart 2010

Het herstel van de beurzen...
De Amsterdamse beurs is na de sterke opmars van vorige week weer terug op het niveau van begin 2010. De koers heeft de 340 punten bereikt, een fors verschil met het dieptepunt vorig jaar, toen het Damrak onder de 200 punten bleef hangen.
De opmars van het afgelopen half jaar duidt op hersteld vertrouwen in de economische toekomst. Analisten gaan ervan uit dat de beurs ongeveer een half jaar voorloopt op de reële economie. Het optimisme van de beurs zou zich volgens deze redenering dan na de zomer moeten vertalen in toegenomen economische groei. Het blijft natuurlijk afwachten of deze verwachting bewaarheid wordt.
Volgens beursanalysten is er een behoorlijke kans dat de stijgende trend van vorig jaar dit jaar hervat wordt na een dip in de afgelopen weken. Dat heeft alles te maken met de positieve signalen rondom de arbeidsmarkt, die de kooplust van beleggers weer kan aanwakkeren.
De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt nog wat onder druk te liggen, maar de werkloosheidsaanvragen in de VS zijn aan het dalen. Daarnaast hebben diverse uitzendbureaus, zoals Adecco en Randstad, bij de presentatie van de cijfers gemeld dat zij de markt van tijdelijk personeel snel zien aantrekken. Deze ontwikkelingen suggereren dat een zware economische terugval niet in de lijn der verwachtingen ligt. Uitzendorganisaties zijn goede voorspellers: ze staan aan de frontlijn van de economie. Als het slecht gaat vangen zij de eerste klappen op; gaat het beter, dan zijn zij de eersten die ervan profiteren.
De afgenomen zorgen over de financiële problemen in Griekenland spelen ook een rol bij het verbeterde sentiment. Er is bereidheid in de financiële en beleggingsmarkten om Griekenland de tijd te gunnen orde op zaken te stellen. Door het verscherpte toezicht van de EU is de kans groot dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen ook uitgevoerd gaan worden. Deze verwachting zorgt voor rust in de gelederen van de altijd zenuwachtige en impulsief handelende beleggers.
Sommige mensen hebben de neiging de schouders op te trekken als ze het nieuws horen over de vorderingen van de beurskoersen. De reactie is vaak: ik heb geen aandelen of obligaties, dus het kan mij niets schelen wat er op de beursvloer gebeurt. Dit is een wat te makkelijke reactie. Niet alleen omdat de beurs kan worden gezien als een voorspeller van latere economische prestaties. Maar ook omdat de hoogte van de beurskoersen directe gevolgen kan hebben voor de portemonnee van burgers. Zo zijn pensioenpremies van burgers belegd in beursfondsen. Hogere koersen betekenen zekerder pensioenen. Ook mensen met bepaalde hypotheekvormen doen er goed aan de beurskoersen te volgen, omdat het wel of niet halen van het aflossingsbedrag vaak afhankelijk is van de prestaties van beursfondsen.
...en het herstel van de economie
Nu de economie van Nederland (en de rest van de wereld) uit het dal lijkt te klimmen is het goed terug te kijken naar wat er zo grondig is misgegaan. Vaak wordt dan gewezen op het gebrek aan moraliteit bij de mensen wier beslissingen grote invloed hebben op de loop van de economie. Demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) hield deze week een bijeenkomst over dit thema met de titel ‘Economie en moraliteit’. Emeritus-hoogleraar Sociale Wetenschappen Abraham de Swaan hield er een fel pleidooi om juist nu veel meer te gaan reguleren. Hij heeft zich boos gemaakt over de gedragingen van de economische elite en hij had graag een paar bestuurders ,,achter de tralies gezien”.
Anderen zien het beperken van immoreel gedrag niet in het dichttimmeren van de markt met regels. Moraliteit is niet af te dwingen met regels. Bedrijven en andere belangrijke spelers in de economie zullen steeds de mazen opzoeken. Er ontstaan bovendien steeds nieuwe situaties waarin de regels niet voorzien. En waarom alleen naar het bedrijfsleven of de financials wijzen? Zijn burgers zelf ook niet hebzuchtig geweest door massaal die banken op te zoeken waar ze een procentje voordeel konden halen, zonder zich af te vragen of hun geld veilig was ondergebracht?
De vragen zijn makkelijk gesteld, maar de antwoorden zijn moeilijk te geven. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de conclusie van de bijeenkomst was dat ‘moraliteit lastig is te regelen’. Er moet een knop om bij de verantwoordelijken, in die zin dat het streven naar winst op korte termijn zonder rekening te houden met de verdere toekomst of andere belangen moet worden ingedamd. Het is maar zeer de vraag of dit besef neerdaalt nu de vooruitzichten beter worden. Sterker nog, het huidige gedrag van veel moneymakers en captains of industry wijst erop dat we weinig hoop hoeven te koesteren op verbetering.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties