De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Dossierdinsdag, 16 februari 2010

Klimaat van ‘angst voor het vreemde’ ook in kerken
Door Hanneke Goudappel
Utrecht - ‘Ik ga PVV stemmen’, zei een van de gemeenteleden van ds. Harry Harmsen, nadat hij in een preek een – niet al te positieve – opmerking over het gedachtegoed van Partij voor de Vrijheid-leider Geert Wilders had gemaakt. Daar schrok Harmsen, predikant in de Protestantse Gemeente te Assen, van. Het was voor hem een reden om naar de conferentie De vrees verstaan. Maatschappelijke onzekerheid, populisme en de kerken te komen.
Ruim veertig predikanten, kerkenraadsleden en andere belangstellenden woonden deze werkconferentie in Utrecht gisteren bij. Initiatiefnemers waren Stichting Oikos, Kerk in Actie, LUCE/Centrum voor Religieuze Communicatie en het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie. Dát de kerk zich niet afzijdig kan houden van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen is helder voor ds. Harry Harmsen. ,,Ook omdat blijkt dat veel christenen op de PVV stemmen. Dat zegt iets over het klimaat dat in de kerken heerst. Daar schrik ik van.” Mensen voelen zich niet gehoord, denkt Harmsen. ,,De kerk is onderdeel van de maatschappij, en heeft te maken met algemeen zichtbare ontwikkelingen als groeiend individualisme, verbrokkeling van de zuilen en het feit dat er nogal wat migranten in Nederland zijn komen te wonen.”
De werkconferentie trok vooral veel predikanten. Ieder met zijn of haar eigen aanleiding. Maar met één rode draad: bezorgdheid over de aantrekkingskracht van het populisme op mensen in hun omgeving, in hun kerk.
Ds. Arjen Hiemstra, opgegroeid in Stiens, merkt het in het dorp waar hij sinds een half jaar predikant is: Westervoort, een forenzendorp van 1600 mensen, vlakbij Arnhem. ,,Ik bespeur een zekere verongelijktheid onder mensen, een vrij breed onbehagen. Dat uit zich bijvoorbeeld in gemopper op de politiek, dat het allemaal ‘zo anders is dan vroeger’.”
Er is onder meer angst voor moslims en voor de islam. Daarvoor hoef je niet in een multiculturele wijk te wonen. Toen Hiemstra in zijn vorige gemeente stond, in het Land van Maas en Waal in Gelderland, merkte hij dat veel mensen een mening hebben over moslims. Angst om ondergesneeuwd te raken.
,,Terwijl het om plattelandsgemeenten gaat, waar je geen enkele moslim tegenkomt. Mensen baseren zich op wat ze horen via de media.”
,,Het is ook angst van ‘we zijn de grip op de situatie kwijt’”, signaleert Hiemstra. ,,Allerlei vormen van gemeenschap vielen of vallen weg, denk aan de kerk die gesloten is, de winkel die verdwijnt uit het dorp, de school die nog maar net overeind kan blijven.” Als die verbanden wegvallen wordt de samenleving anoniem. Dat versterkt onbegrip en angst, denkt Hiemstra.
Ook Friese predikanten lopen tegen de aantrekkingskracht van het populisme van Wilders aan. Ds. Maarten Mook uit Sneek merkt het met name onder jongeren. Hij geeft enkele uren in de week les op het Bogermancollege. ,,Ik moet daar niet te veel verkeerds zeggen over Wilders.” Ook tijdens de kerkdiensten snijdt hij de problematiek voorzichtig aan, hoewel het in de Sneker Protestantse Gemeente slechts ,,flauwtjes” speelt. Hij waarschuwde in bedekte termen voor ,,een persoon die wat doordraaft”, waarmee hij op Wilders doelde. ,,Concreter heb ik het niet gemaakt hoor”, licht Mook toe.
,,Enige voorzichtigheid is wel geboden.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties