De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Economiemaandag, 4 januari 2010

Buitenlandse activiteiten brengen te weinig op
Boeren lopen miljoenen mis door zuivelfusie

Leeuwarden - Melkveehouders die lid waren van de vorig jaar gefuseerde onderneming Friesland Foods hebben honderden miljoenen euroís te weinig ontvangen. Vooral voor de buitenlandse bedrijven is te weinig betaald na het samengaan met Campina. De leden zijn voor vijfhonderd tot negenhonderd miljoen benadeeld.

Ongeveer negenduizend boeren zijn volgens een analyse van Het Financieele Dagblad het schip ingegaan. Met name voor de buitenlandse activiteiten van Friesland Foods is te weinig betaald, schrijft de krant. Friesland Foods heeft vooral in AziŽ grote merken opgebouwd, zoals Dutch Lady en Frisian Flag. De reconstructie van de grootste zuivelfusie van Europa is opgemaakt precies een jaar na het bekendmaken van het samengaan.
Voor het verschil in waardering van Friesland Foods en Campina kregen Friesland-leden na de fusie een compensatie van in totaal driehonderd miljoen euro. De top van Friesland Foods had berekend dat verkoop van het internationale bedrijf alleen al een bedrag van achthonderd miljoen euro tot 1,2 miljard euro had kunnen opleveren.
Door de samenbundeling met Campina moeten de bij Friesland Foods aangesloten boeren de winsten uit het internationale bedrijf nu met veel meer boeren delen. Dat betekent een verwatering van vier tot zes cent per liter melk.
De compensatie voor Friesland Foods-boeren is gebaseerd op ongunstige aannames voor de waardering van de buitenlandse Friesland Foods-bedrijven. De activiteiten van Campina, dat naar verhouding meer basiszuivel in Nederland produceerde, werden overgewaardeerd. Dat de melkprijs tijdens de fusieonderhandelingen historisch hoog lag, hielp volgens de krant daarbij.
De prijs is nooit getoetst door zakenbankiers gespecialiseerd in fusies en overnames. Ook marktpartijen die eerder interesse hadden getoond, zijn niet opgezocht.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties