De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 4 januari 2010

Geen Spelen, wel zege voor Stroetinga

Heerenveen - Het olympisch vuur zal dit jaar niet branden voor Arjan Stroetinga. Het plan om als Kazach naar Vancouver te gaan is definitief van de baan. En dus kan hij zich weer volledig richten op marathonschaatsen. Zaterdagavond beschikte Stroetinga in de massasprint over een vlammend eindschot.

Door Bert Kalteren.
Een week geleden na zijn vijfde overwinning op de Groningse kunstijsbaan van Kardinge had Arjan Stroetinga het al een beetje aangekondigd. De 28-jarige automonteur uit Waskemeer wilde vlammen in zijn eigen Thialf in Heerenveen. Zaterdagavond was de supersprinter van de BAM-formatie van Jillert Anema in de massasprint iedereen de baas; goed voor zijn zesde victorie dit seizoen.
Dat hadden er evenwel gemakkelijk zeven kunnen zijn, ware het niet dat de Stroetinga twee weken geleden bij de eerste wedstrijd op natuurijs in Haaksbergen zijn overwinning weer moest afstaan. De Fries zou medevluchter Kurt Wubben in de spurt hebben gehinderd en dat kostte hem na de uitspraak van de jury uiteindelijk de zege. De Friese sprinter van ‘gruppo Jillert’ had even genoeg van het natuurijs en liet Veenoord, Noordlaren en vorige week op nieuwjaarsdag ook Biddinghuizen doelbewust schieten.
Maar zaterdag stond Stroetinga er weer. Na de overwinning in Groningen, moest hij vlak voor de jaarwisseling bij de massastart op hetzelfde Heerenveense kunstijs Cees Juffermans nog voorbij laten gaan. Zaterdagavond was het fundament van de BAM-ploeg sterk genoeg om als succesvolle springplank voor Stroetinga te fungeren naar zijn zesde zege in de zeventiende wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup over 125 ronden.
Stroetinga bekende na afloop, dat hij het zonder de steun van zijn ploeggenoten niet gered zou hebben. Nadat de Equipe Renault (BAM II) in de laatste ronden het tempo hoog hield, bracht teamgenoot Bob de Vries (Haule) hem in de slotronde in een zetel naar de winst. ,,Zonder de hulp van Bob de Vries had ik vandaag zeker niet kunnen winnen”, vertelde Arjan Stroetinga na afloop.
Bovendien was Stroetinga niet helemaal okselfris. ,,Ik voelde me niet helemaal fit en het was behoorlijk zwaar. Ik heb me uitsluitend op de eindsprint geconcentreerd.” Dat hij vervolgens in de eindsprint ongenaakbaar was, is de Friese spurter wel toevertrouwd. Zeker voor eigen publiek. ,,Het is mijn thuisbaan en dan wil je natuurlijk graag winnen. En dan kun je vaak ook wat extra’s brengen.”
En met het oog op een eventuele winter, begint het links en rechts in het marathonpeloton al steeds meer te kriebelen. Want zodra het kwik daalt, dan stijgt de spanning in het peloton. Ook bij Arjan Stroetinga. ,,Laat het natuurijs maar komen, want daar doe je het tenslotte allemaal voor.” Zeker nu het Olympische verhaal voor Stroetinga en de zijnen, om voor Kazachstan in Vancouver uit te mogen komen, definitief van de baan is.
Voor ploeggenoot Bob de Vries geldt dat niet. De marathonschaatser uit Haule miste vorige week nog het AKT vanwege ziekte, maar hij kan zich eind januari alsnog plaatsen voor de olympische vijf kilometer. Dan zal hij af moeten rekenen met onder anderen Carl Verheijen en Koen Verweij. Maar als er onverhoopt natuurijs zou komen, dan zal de succesvolle gangmaker van Arjan Stroetinga dat niet aan zijn neus voorbij laten gaan. ,,Ik voel me alweer wat beter, maar moet nog wel op krachten komen. Maar als er natuurijs komt, dan ga ik gewoon rijden, want natuurijs is misschien nog wel zeldzamer dan de Olympische Spelen.”
In dat kader was de sneeuwval van afgelopen weekeinde echter geen gunstig teken. Terwijl half Nederland zich wapent tegen de sneeuw, kijken de marathonschaatsers desondanks reikhalzend uit naar een nieuwe regeerperiode van koning winter. ,,Ik ben erg onrustig, want ik wacht al een aantal jaar met smart op een echte natuurijsperiode in Nederland. Van mij mag die nu wel komen”, vond Heerenvener Martijn Kromkamp.

Huisman wint Cup

Sjoerd Huisman, die zaterdag derde werd achter Stroetinga en Christijn Groeneveld, maakte zich niet zo druk over de naderende vorstperiode. Net zo min als de klassementsleider zich in Thialf druk maakte over het verloop van de zeventiende wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup. ,,Als je klassementsleider bent, dan hoef je niet aanvallend te rijden. Dat moeten mijn concurrenten doen”, vond Huisman.
Hij verzekerde zich in Heerenveen, twee wedstrijden voor het einde, van de Cupwinst en dat was ook de insteek geweest. Dat verklaarde ook de passieve strijdwijze van de klassementsleider. ,,Ik heb defensief gereden, met uitsluitend oog voor mijn concurrenten. Dat is misschien niet leuk voor de wedstrijd en voor het publiek, maar voor mij weegt het belang van de cupwinst op dit moment even zwaarder.”
De marathonschaatser uit Andijk heeft in het klassement een voorsprong van 65 punten op achtervolger Ingmar Berga. Met de wedstrijden in Biddinghuizen (woensdag) en Hoorn (zaterdag) kan hem de eindzege eigenlijk niet meer ontgaan. ,,Het moet nu heel gek lopen wil ik de eindzege nog verspelen. Dat gaat ook niet gebeuren, want dan zou ik zelf twee absolute prutwedstrijden moeten rijden. Hoorn is mijn thuisbaan. Daar kan ik lekker vrijuit rijden en daar wil ik knallen.”
Dat zat er zaterdagavond in Heerenveen niet in. De wedstrijd over 125 ronden kenden nauwelijks hoogtepunten. Er waren een viertal vluchtpogingen, maar die waren allemaal geen lang leven beschoren. De wedstrijd eindigde daardoor in een massale aankomst en dat paste prima in het straatje van Arjan Stroetinga en zijn ploeg, die voor eigen publiek de kurken nog wel een keertje wilden laten knallen.

Irene Schouten

De verkorte wedstrijd bij de vrouwen over 22 ronden (9 kilometer) eindigde, net als bij de heren, in een massasprint. Die werd met groot vertoon van macht gewonnen door Irene Schouten, haar eerste overwinning in de strijd om de Marathon Cup. De zeventienjarige langebaanrijdster uit Andijk gaf Maria Sterk (Hallum) en Mariska Huisman (West-Graftdijk), een halve ronde voor het einde met een messcherpe spurt het nakijken.
Schouten reed vorige week het AKT en won het massastart in Thialf. ,,Ik heb de goede vorm en op het ijs van Thialf kan ik goed mijn snelheid kwijt. Het is geen toeval dat ik hier twee overwinningen boek. Ik vind marathonschaatsen ontzettend leuk om te doen, maar het gaat me om de langebaan. Ik wil zien hoever ik in die discipline kan komen.” Mariska Huisman verzekerde zich in Heerenveen, net als haar jongere broer Sjoerd, van de eindzege in de Marathon Cupklassement. In de eerste divisie is Bolswarder Frederik Nauta, die zaterdag achtste werd in Heerenveen, verzekerd van de eindzege.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties