De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 4 januari 2010

Valse start korfballers De Hoeve

Noordwolde - De korfballers van De Hoeve hebben gisteren in de overgangsklasse D een valse start gemaakt. De jonge equipe van trainer Ruben de Jong ontbeerde in sporthal de Duker in Noordwolde scherpte in de afronding, waardoor hekkensluiter ZKC19 uit het Drentse Zuidwolde in de slotfase kon toeslaan. .

Door Edward Jorna
De derde thuisnederlaag brengt De Hoeve in de gevarenzone, ofschoon dat in deze klasse - waar de krachtsverschillen klein zijn - een relatief begrip is. Op bijna de helft van de competitie delen maar liefst vijf ploegen - Rodenburg, Hoogerk, De Hoeve, DFD en ZKC19 - de rode lantaarn. Bovenin liggen de zaken duidelijker: Drachten en Rohda zullen om de titel gaan strijden.

De Hoeve - ZKC19 17-19

Met winst op promovendus ZKC19 had De Hoeve zichzelf gistermiddag een goede dienst kunnen bewijzen. Die overwinning was ook nooit ver weg, maar omdat de Weststellingwervers stelselmatig weigerden de gasten de genadeklap uit te delen, was een opleving van de Drenten in de laatste tien minuten goed voor de twee punten.
,,Die hadden wij graag gehad, zei De Hoeve-trainer De Jong. ,,Maar ik kan mijn mensen weinig verwijten. Ze hebben honderd procent inzet getoond, qua opzet en opbouw was er niet veel mis en verdedigend stond het goed. We hadden echter te veel kansen nodig om er 17 te maken. 17-19 is een uitslag die past bij een wedstrijd in de eerste klasse zonder schotklok. Maar mt schotklok weet je dat je er minimaal twintig moet maken wil je winnen.
De 29-jarige De Jong is dit jaar nieuw bij de club, die in de periode 2006 tot en met 2008 zowel in de zaal als op het veld driemaal achtereen het kampioenschap vierde. Dat unieke stukje korfbalhistorie bracht de ploeg op beide fronten in de overgangsklasse, een platvorm dat normaal gesproken het hoogst haalbare is voor het dorp met ruim 400 inwoners. ,,Toch zit er wel rek in deze ploeg, gelooft De Jong. ,,De gemiddelde leeftijd schommelt om de 21, 22 jaar. Het zou mooi zijn als we over twee jaar in de top van de overgangsklasse mee zouden kunnen draaien.
Die status is nu nog te hoog gegrepen, zeker nadat de ploeg deze zomer afscheid nam van eerste-elftalspelers Anita Dolstra en Ruud Bosma (beiden lager elftal) en Leon de Vries (Nic.). De Jong: ,,Nieuwe spelers, nieuwe trainer. Het is allemaal wat wennen. Je ziet het aan de prestaties, het gaat met pieken en met dalen. Maar ik vrees niet. Ik maak me pas zorgen als we geen kansen meer creren. Maar deze ploeg heeft, ook op het veld, bewezen dat het goed om kan gaan met tegenslagen.
Met de lichtgeblesseerde Frank Bosma op de bank stond De Hoeve vrijwel de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score. Op 5-4 schoten captain Laura Logtenberg en topschutter Menno de Vries (zes treffers) beiden vanaf de stip raak, waarmee voor het eerst tekening in de strijd kwam. De marge van drie treffers was bij de rust echter al bijna weer verdampt: 9-8.

Rampspoed

Een sterke eerste tien minuten na de pauze bracht De Hoeve niettemin weer in een riante positie (13-9), maar net als in de eerste helft ebde ook nu de schotkracht even snel weg als ze gekomen was. Omdat ook ZKC19 de ronding in de de gele kunststof mand maar moeilijk kon vinden had dat tot 17-14 nog geen kwade gevolgen, maar de rampspoed volgde in de laatste vijf minuten alsnog. Invaller Rik Gubler stookte bij ZKC19 het vuurtje in woorden op en Tom de Wijer belastte zich met de daden. De Wijer tekende voor de 17-15 n voor de beide laatste treffers van de wedstrijd: 17-19.
Zo kwam er voor De Hoeve een teleurstellend slot aan een enerverend duel. De Jong: ,,Een marge van drie, vier treffers geef je zonder schotklok normaal gesproken niet meer uit handen. Maar met schotklok ligt dat anders. Door de invoering van de schotklok word je gedwongen om een hoger tempo te spelen. Dat gaat ons aardig af, maar uiteindelijk gaat het bij het korfbal nog wel altijd om n ding: je moet die bal door die gele mand gooien. Dat hebben we niet vaak genoeg gedaan.
Volgende week gaat De Hoeve op bezoek van Noordenveld. De Jong: ,,We hebben met zn allen vastgesteld dat het in de eerste twee wedstrijd van 2010 moest gaan gebeuren. Vandaag is het niet gelukt, dus moet het volgende week maar gebeuren.
Scores De Hoeve: Menno de Vries 6, Marit Bosma en Laura Logtenberg 3, Ronald Wessels en Klaas-Anne Bakker 2, Judith Logtenberg 1

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties