De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 4 januari 2010

SIOS start ondanks goede voornemens met verlies

Wolvega - Debutant SIOS is gisteren het nieuwe jaar, ondanks de goede voornemens, begonnen met een nederlaag. De debutant in de eerste klasse A uit Wolvega slaagde er in sporthal De Steense niet in het bezoekende Steeds Hooger in een regelrechte degradatiekraker te verslaan. Daarin was SIOS opnieuw niet op schot en dat was voor de jaarwisseling ook al vaak het manco bij de ploeg van Evert Frieswijk.

Bert Kalteren
Tot tien minuten voor tijd voerde de thuisclub het commando, maar dat bleek geen garantie voor succes. ,,Het gaat om de laatste tien minuten. Daarin wordt de wedstrijd beslist”, wist Frieswijk uit ervaring. En in die fase gaf zijn ploeg met slechts één doelpunt niet thuis. Het Apeldoornse Steeds Hooger, dat samen met SIOS en Asko met twee punten de laatste plaats deelde in de eerste klasse A, deed het in die resterende deel met drie treffers beter en dat werd beloond met twee kostbare punten.

SIOS - Steeds Hooger 13-15

Een zuur verlies, vond ook Bert de Jong, topscorer aan de kant van de thuisclub met vier doelpunten. ,,Dertien keer scoren is te weinig. Maar goed, de vorige wedstrijd maakten we er twintig en dat was ook niet genoeg (22-20 verlies, BK)”, aldus De Jong. ,,We waren ons bewust van het belang van deze wedstrijd en hebben zaterdag nog getraind. Dan hadden we op de wedstrijddag geen last meer van nieuwjaarsperikelen.”
Maar ondanks alle goede intenties en voornemens mocht het gistermiddag niet baten, hoewel de reserves - die in dezelfde situatie verkeren - voorafgaande aan het duel het goede voorbeeld hadden gegeven door het hoog gerangschikte ZKC’19 te verslaan. ,,We zijn nog steeds wat zoekende. We hebben afgelopen week nog een oefenduel gespeeld en de trainer had weer een perkwisseling doorgevoerd. Maar we kunnen de juiste samenstelling maar niet vinden.”
Dat zal wel nodig zijn voor de Wolvegaaster debutant, want er zullen dit seizoen drie in plaats van twee teams degraderen. ,,We zijn gepromoveerd en willen er graag in blijven. Maar het zal een zeer moeilijk verhaal worden met die versterkte degradatieregeling”, zei Evert Frieswijk. ,,We hadden vandaag goede zaken kunnen doen en twee punten moeten pakken. Dan moet het volgende week tegen Asko maar gebeuren en daar heb ik alle vertrouwen in”, aldus Bert de Jong.
Er zal de club ook veel aan gelegen zijn om het verworven terrein na het kampioenschap in 2009 niet nu alweer prijs te moeten geven. Halverwege de jaren negentig speelde SIOS in de zaal zelfs in de hoofdklasse en de club, die zowel in de zaal als op het veld uitkomt in de eerste klasse, snakt naar betere korfbaltijden. Degradatie zou in dat kader een forse streep door de rekening zijn. ,,Maar we hebben de hoop nog lang niet opgegeven en gaan er vol voor”, benadrukte De Jong.
Na een gelijkopgaande start kwam op een 3-3 tussenstand de klad er wat in aan beide kanten. Het aanvalsvak met Jeroen Lodewijk en Thomas Fabriek was niet bepaald op schot en dat gold ook voor de tegenstrevers in het andere vak. Na ruim een kwartier spelen slaagde Lodewijk er uiteindelijk in iets aan de scorende impasse te doen en bracht met twee treffers de marge op twee in het voordeel van de thuisclub (5-3). Maar SIOS slaagde er niet in het gaatje uit te breiden.
Met nog drie minuten op de klok en een 6-4 voorsprong leek de formatie van Frieswijk met een voordelige marge te gaan rusten. Het pakte evenwel anders uit, want daar waar De Jong en Perry Spin van afstand het vizier niet op scherp hadden, daar sloeg Steeds Hooger in de laatste 180 seconden genadeloos terug. Het waren de Apeldoornse vrouwen Duike Boeve en Maloe Hofland die de gasten alsnog langszij schoten, 6-6.
Maar ondanks die tegenslag pakte SIOS na rust de draad goed op en sloeg binnen twee minuten een gaatje (8-6). ,,Zo doen we dat wel vaker. Dat noemen we het Stellingwerfs kwartiertje”, vertelde De Jong, samen met Spin verantwoordelijk voor de pikstart van SIOS. Maar een korfbalwedstrijd gaat over twee keer een half uur en in het laatste kwartier sloeg het noodlot toe.
Na een kwartier spelen was het 11-11 en op die stand haalde Frieswijk Fabriek naar de kant ten faveure van Herman Sliep. Die ging echter bij zijn eerste actie onder de ‘vijandelijke’ korf door de enkel en moest zich op zijn beurt laten vervangen door Michiel Sliep. Die tekende van grote afstand voor de 12-11 en daarmee leek op dat moment toch even sprake van een gouden wissel. De Wolvegaaster vreugde was echter van korte duur.
Frank van de Landen tekende voor de gelijkmaker, waarna Jorik Hofland zich namens Steeds Hooger ontpopte tot ‘man of the match.’ Hij miste in eerste instantie een strafworp, maar nam van grote afstand revanche, waarna hij met een benutte viermeterworp de marge op twee (12-14) bracht in het voordeel van de gasten. Daarmee was de partij beslist, want in die fase was het beste er af bij SIOS.
Scores SIOS: Bert de Jong 4, Jeroen Lodewijk 3, Perry Spin 2, Thomas Fabriek, Michiel Sliep, Karin Wapstra en Janke Elsinga allen 1 keer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties