De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportdonderdag, 24 december 2009

Zie ik spoken? Waar is die fles wijn van FC Oss gebleven?
Maarten de Kever
Born - Ook al heb je honderden voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland gezien, er zijn van die wedstrijden die je nooit vergeet. FC Oss - SC Cambuur was zeker niet zon wedstrijd. Had iemand mij afgelopen weekeinde nog gevraagd wat ik me van die wedstrijd kon herinneren, dan had ik m waarschijnlijk pas na enig wroeten in het geheugen de uitslag kunnen noemen (4-5).
Wat ik me spontaan herinner van die wedstrijd is de kou en de intrieste ambiance waarin FC Oss - SC Cambuur gespeeld werd. Maar dat herinner ik me altijd als het gaat om een wedstrijd in Oss, waar de plaatselijke FC voetbalt in het Heesen Yachts Stadion. De naam doet vermoeden dat er kwaliteit wordt geleverd, maar niets is minder waar.
Uiteraard is de uitslag spectaculair, en al gravend in de grijze hersenmassa komt het leedvermaak boven dat Cambuur bijna ten deel viel. Want de ploeg van Stanley Menzo liet Oss keer op keer terugkomen in de wedstrijd.
Er komen nog allerlei bijzaken bovendrijven: aan de korte kant van het stadion was een nieuw kantoor/sponsorgebouw neergezet. En in de veel te kleine perskamer, onder de hoofdtribune, was de personele bezetting veranderd. Een aardige jongen en een knap meisje zorgden voor de drankjes.
Wat ik mij in ieder geval niet herinner is een belchinees op de tribune. De enige drie mensen die voortdurend telefonisch verslag deden van wat er zich op het veld afspeelde, waren Geert van Tuinen van de Omrp Frysln en het onafscheidelijke duo Wiebe Woudstra en Fred van Dijk van Radio Mercurius.
En ze hadden volop te vertellen, blijkt als ik mijn papieren geheugen uit de laptoptas heb gehaald en blader door de aantekeningen die ik die vrijdag de 13e november gemaakt heb. Zeven minuut: 0-1, negende minuut 0-2. Als er dan al iemand betrokken is bij een omkoping, dan zal het op basis hiervan toch iemand uit Oss moeten zijn. Trainer Hans de Koning in ieder geval niet, want die doet met een sterke tactische wissel de deur in zijn verdediging al snel weer dicht.
Strafschop voor Oss, na 27 minuten. Meul heeft geheel onnodig (aldus mijn verslag voor deze krant) Moutawakiel neergelegd. De doelman? De scheids? Laatstgenoemde (Michel Winter) keurt even later een doelpunt van Guyt af. Ruststand 1-2. Guyt scoort na rust toch de 1-3, en daarna zorgt de ingevallen Karim Fachtali er steeds voor dat Oss in de buurt van Cambuur kan blijven. Maachi 2-4, Fachtali 3-4, Diaz 3-5, Fachtali 4-5. Die jongen had het die avond op zijn heupen. Verdedigend liet Cambuur geregeld een steek vallen. Fachtali is trouwens sinds 1 december op non-actief bij FC Oss, wegens aanhoudend ondisciplinair gedrag.
Maar kun je een hele verdediging omkopen, zodat die ervoor zorgt dat de tegenstander vier keer scoort? En regel je dan ook nog dat de ingevallen aanvaller van de tegenstander de drie kansen die hij krijgt verzilvert? Eerlijk gezegd kan ik het me niet voorstellen. Zijn we die vrijdag met zn allen (2047 toeschouwers, officieel) besodemieterd waar we bij zaten?
Ik begin nu zelfs spoken te zien. Waarom was er dit jaar - in tegenstelling tot de andere keren dat ik er kwam - in de perskamer van FC Oss geen fles wijn beschikbaar voor de journalist die de uitslag goed wist te voorspellen? Diezelfde fles wijn die ik in 2006 in de laatste minuut aan mijn neus voorbij zag gaan omdat Van der Sloot in de blessuretijd zo nodig de derde Osse treffer (eindstand 3-1) moest binnenschieten!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties