De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodonderdag, 24 december 2009

Schoonhouden centrum heeft niet de hoogste prioriteit voor Leeuwarden
Klokje rond werken voor sneeuwvrije stad

Leeuwarden - Het valt menig automobilist op: de provinciale wegen in Fryslân zijn goed te berijden. Maar wie in de hoofdstad aankomt, moet op bepaalde plaatsen even gas terug nemen vanwege gladheid. Een kwestie van beleid, legt de gemeente Leeuwarden uit.

De straten en stoepen lijken minder schoon dan vergelijkbare straten en stoepen in andere plaatsen. De sneeuwcoördinator van de gemeente Leeuwarden, zelf woonachtig in Sneek, betwijfelt echter of dat zo is. ,,Wij hebben niet het idee dat de situatie op de wegen in Leeuwarden slechter is”, zegt woordvoerder Marianne van der Linden daarover. ,,De medewerkers van Omrin doen hun uiterste best om de stad schoon te houden. Er wordt 24 uur achtereen gestrooid en geschoven. Het centrum is hier natuurlijk wel groter dan dat van Sneek of Heerenveen.” In Leeuwarden zijn twaalf strooicombinaties beschikbaar.
Het schoonhouden van het centrumgebied heeft niet de eerste prioriteit voor de gemeente. Eerst worden de toegangswegen naar de hulpdiensten en het bus- en treinstation gestrooid, daarna de aan- en afvoerwegen naar de de dorpen en dan de doorgaande wegen. Pas daarna komt een deel van het centrum aan bod, gevolgd door wijkontsluitingswegen, bepaalde fietspaden, ventwegen en toegangswegen naar begraafplaatsen. Stoepen worden in Leeuwarden in het geheel niet schoon gehouden. ,,Die vallen niet onder het sneeuwbeleid.”

Dokkum moet ‘oanpoatsje’

In Dokkum en omgeving krijgen bij sneeuwval niet alleen de hoofdwegen en de busroutes, maar ook de doorlopende fietspaden de hoogste prioriteit, vertelt voorlichtster Doet de Vries van de gemeente Dongeradeel. Als deze routes sneeuw- en ijsvrij zijn en de tijd het toelaat, gaan de sneeuwploegen de wijken buiten de routes in. ,,De hoofdroutes liggen er nu goed bij, dus zijn we nu in de wijken bezig.”
Volgens Sietse Tuinstra van het Stafbureau Openbare Werken, die het sneeuwruimen en strooien coördineert, houdt de gemeente in principe zelf haar wegen schoon. ’s Nachts rijden er vijf machines die met sneeuwschuivers en zoutstrooiers zijn uitgerust, overdag rijden er tien.
Wijkbeheer zet verder zo’n twintig man in om de sneeuwoverlast te bestrijden. Ook helpen nog zo’n twintig man van Groenvoorziening een handje mee. ,,De omstannichheden binne oars. It is wol even oanpoatsje.” Het zal in de andere 29 Friese gemeenten niet anders zijn.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties