De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportwoensdag, 25 november 2009

Aris hoeft niet top te zijn om Zwolle te verslaan

Leeuwarden - Het kon bijna niet anders of de trouwe volgelingen van Aris hadden gisteravond medelijden met Zwolle. Tegen een betere, maar laks spelende tegenstander leken de Zwollenaren kansen te hebben op winst. Maar in vijf sterke minuten in het vierde kwart zetten de Leeuwarder basketballers ‘even’ de wedstrijd naar hun hand: 89-75. Het leek op de wedstrijd van zaterdag in en tegen Groningen, maar dit keer met Aris als afmaker. Tot opluchting van coach Pete Miller: ,,Ik ben heel blij met het spel van de guys vandaag.”

Johan Vellinga
Zwolle zit dit jaar in de situatie waarin Aris jarenlang zat. Ze doen vaak leuk mee tegen op papier betere tegenstanders, maar verliezen veel vaker dan ze winnen. Ook de Friezen begonnen de afgelopen seizoenen vol goede moed aan hun wedstrijden en mochten tegen de subtoppers lang aan een goed resultaat denken. Maar ergens in de tweede helft zette de tegenstander dan aan en bleek die hoop vals te zijn. Complimenten voor het spel en de inzet, maar de punten bleven bij de opponent. Dodelijk voor het zelfvertrouwen van een ploeg.
Aris is dit jaar niet langer een van de lelijke eendjes in de eredivisie. De Leeuwarders beschikken over een sterke ploeg. Al wees Groningen Aris zaterdag in het laatste kwart dus even hard op zijn plaats. De Friezen zijn subtop, zeker geen top. Subtop bleek gisteren in het Kalverdijkje goed genoeg om Landstede, de laatste jaren altijd een gevreesde en gehate tegenstander, zonder franje in te pakken. Aris hoefde daarvoor maar even voluit te gaan.
Zo zijn de wetten in het basketbal. De beste ploeg laat de zwakkere bungelen. Het was een zakelijke zege en er viel voor de toeschouwers weinig te genieten. Aris op zijn best zou Zwolle weggespeeld hebben. Daartoe zijn de Leeuwarders gewoonweg nog niet in staat, stelt Miller vast. ,,We zullen voorlopig geen wedstrijden zomaar even gaan winnen”, zei Miller. ,,Misschien later in het seizoen.” En dan zou de coach ook zijn bankspelers wat meer speeltijd kunnen gunnen. Want nu had hij zijn cracks hard nodig.
Hij vond hekkensluiter Zwolle ,,geen slecht team”. Maar de coach zag ook dat zijn mannen thuis nog altijd moeite hebben het spel te maken. ,,Al gaat het niet zo slecht meer als vorig jaar.” Het oogde allemaal wat slapjes en er was te veel balverlies. Miller vermoedde dat de passiviteit te maken had met het te graag willen winnen, maar het leek er meer op dat de Leeuwarders zich niet al te veel wilden inspannen zolang dat niet nodig was. De Leeuwarders moesten voor rust wel een achterstand van negen punten goed maken, maar deden dat eigenlijk geruisloos.
Millers zorgen betroffen vooral de mentale staat van zijn mannen. Wel veertig minuten goed spelen tegen Leiden en EiffelTowers, maar het tegen Groningen laten afweten. ,,Ik weet nog steeds niet wat daar gebeurde.” Hij eist meer. De Friezen zijn nog niet consistent genoeg. Maar tegen Zwolle waren de zwakke fases verre van dodelijk. Aris scoorde via Darryl Monroe onder de borden zo gemakkelijk dat de punten bijna vanzelf kwamen. Zwolle had fysiek geen antwoord op de grote sterke center, die 26 punten scoorde.
Landstede, dat maandag coach Marten Scheepstra had ontslagen, keek na het derde kwart tegen een kleine achterstand aan (64-61). Adriaan van Bergen, de opvolger van Scheepstra, zag vervolgens hoe Aris in het vierde kwart even aanzette en met veel energie verdedigde. Door een 13-0 run keek Zwolle in mum van tijd tegen een achterstand van veertien punten aan. Daar had Aris Monroe niet eens bij nodig. Pas na dik vier minuten lieten de Leeuwarders Landstede weer eens scoren. Wedstrijd gespeeld.
De driepunter van Craig Moore (77-63) was daarbij ook mentaal de nekslag. De schutter draait vooralsnog een moeizaam seizoen, maar lijkt zijn draai langzaam te vinden. Veel betrokken in het spel werd hij gisteren niet. Ook al omdat Monroe makkelijk scoorde. ,,En logisch, als je schotpercentage niet goed is. Vijftig procent is wat ik wil halen. Maar over vandaag kan ik niet ontevreden zijn. Ik scoor zestien punten. En als Monroe goed draait, vind ik het geen probleem als de bal naar hem toe gaat”, aldus Moore. Miller houdt vertrouwen in zijn schutter. ,,Hij wordt beter, dus we zullen proberen hem meer vrij te spelen.”
De Friesland Aris - Landstede Zwolle 89-75 (20-26, 22-17, 22-18, 25-14). Scores Aris. Punten: Darryl Monroe 26, Craig Moore, Jayme Miller 16. Rebounds: Keith Spencer 8. Assists: Monroe 7, Rein van der Kamp 6.
Overige uitslagen: Upstairs Weert - ZZ Leiden 74-84. Stand: 1. Groningen 10-18, 2. Bergen op Zoom 11-18, 3. Den Bosch 12-18, 4. Leiden 12-18, 5. Aris Leeuwarden 12-12, 6. Nijmegen 11-10, 7. Amsterdam 11-8, 8. Weert 12-8, 9. Rotterdam 11-2, 10. Zwolle 12-2.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties