De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Schrijver Anne Wadman vond zichzelf mislukt
Leeuwarden - Schrijver Anne Wadman (1919-1997) vond zichzelf mislukt als schrijver. Dat concludeert Joke Corporaal (Dokkum, 1979) in de biografische studie waarmee ze volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wadman wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Friese schrijvers. Hij liet een immens oeuvre na en zijn werk werd bekroond met tal van literaire prijzen. Omdat hij er niet in slaagde en Friese en Nederlandse literatuur bij elkaar te brengen, vond hij zijn schrijverschap echter mislukt.
Wadman was een sleutelfiguur in een van de belangrijkste bloeiperiodes van de Friese literatuur: de jaren 1945-1963. In die tijd waren Friese schrijvers als Fedde Schurer, Fokke Sierksma en Lolle Nauta binnen én buiten Fryslân bekend.

Podium

Wadman werd redactielid van literair tijdschrift Podium en had de ambitie om ambassadeur van de Friese letteren in Nederland te worden. Hij hoopte hoopte dat de traditionele Friese plattelandsroman zou worden ingewisseld voor modern literaire werk en dat de Friese literatuur zo aansluiting zou vinden bij de literatuur in de rest van Nederland en misschien zelfs Europa. Zijn pogingen hiertoe mislukten echter.
Dat hij in de Nederlandse literaire wereld nooit echt voet aan de grond kreeg, blijkt wel uit het feit dat hij in 1947 tevergeefs probeerde L’étranger van Albert Camus vertaald te krijgen in het Nederlands. Pas toen Amsterdammer Adriaan Morriën twee jaar later op het belang van het boek wees, werd het vertaald en groeide het uit tot een bestseller. In 1963 concludeerde Wadman dat hij liever géén schrijver was dan eentje die alleen binnen de Friese verhoudingen de moeite waard was.
Het proefschrift van Joke Corporaal verschijnt onder de titel Grimmig eerlijk. Anne Wadman en het probleem van de Friese literatuur bij uitgeverij Afûk in Leeuwarden.
i Naar aanleiding van de verschijning is er aanstaande zondag een documentaire over Anne Wadman te zien op Nederland 2.
i Op 12 december opent in Tresoar in Leeuwarden een expositie over het leven en werk van Anne Wadman.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties