De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiowoensdag, 25 november 2009

Burgemeester Crone grijpt in om nieuwe rellen rond Cambuur te voorkomen
Eagles-supporters mogen niet komen

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden wil 4 december geen supporters van Go Ahead Eagles in het stadion als SC Cambuur de Deventer ploeg ontvangt. Crone heeft de directie van de Eagles laten weten dat supporters niet welkom zijn, uit angst voor rellen.

In oktober speelde Cambuur de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer. Bussen van de Cambuuraanhang werden bekogeld door relschoppers van Go Ahead. De materiële schade was groot en twee buschauffeurs raakten licht gewond. Volgens Crone beschikt de politie over betrouwbare informatie dat Cambuursupporters wraak willen nemen als ze elkaar weer treffen. Crone meent dat de veiligheid van beide supportersgroepen maar ook die van omwonenden van het stadion niet gegarandeerd kan worden.
In de dagen voor en op de wedstrijddag zelf zal er veel contact zijn tussen de Leeuwarder en de Deventer politie. Mochten er alsnog Go Ahead-supporters naar Leeuwarden reizen, dan wordt de politie hier daarvan op de hoogte gesteld. Op die manier hoopt Crone te voorkomen dat de relschoppers elders in de stad of provincie met elkaar afspreken.
De relatie tussen de supporters van de Leeuwarder en de Deventer club is al jaren niet best. Regelmatig liepen ontmoetingen tussen de beide clubs uit de hand.
Een paar weken geleden kondigde Crone aan hard op te treden tegen voetbalgeweld en niet te schromen in te grijpen als de openbare orde en veiligheid in het geding komen. Crone zei dat bij de presentatie van een onderzoeksrapport naar de rellen rond de wedstrijd Cambuur-Roda JC op 3 juni. Volgens de onderzoekers had Crone toen meer kunnen doen om de rellen te voorkomen door de KNVB en tv-zender SBS te dwingen het tijdstip van de wedstrijd te vervroegen. Crone stelt dat hij daardoor nu niet is beïnvloed. ,,Bij de presentatie van het rapport hadden we het al over deze mogelijkheid omdat er toen al signalen over rellen binnen kwamen.’’

Zwolle

Vrijdag speelt Cambuur uit tegen Zwolle. Het is de Leeuwarder aanhang verboden op eigen gelegenheid naar de wedstrijd te gaan. Ze moeten gebruik maken van de buscombi. Via netwerksite Hyves is een oproep gedaan aan zo’n vijfduizend Cambuurfans tóch met de trein naar Zwolle te gaan en zich rond vier uur te verzamelen op het station in Leeuwarden. Volgens Crone zit de politie ook hier bovenop.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties