De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economiewoensdag, 25 november 2009

Grote stijging werkloosheid blijft volgens noordelijke arbeidsmarktdeskundige Van Dijk uit
Bedrijfsleven in het Noorden is afwachtend

Groningen - Deze maand maakte het CBS bekend dat Nederland in het derde kwartaal uit de recessie is gekomen. Het bedrijfsleven in Fryslân merkt dit ook, maar dit vertaalt zich nog niet in meer investeringen. De verwachte grote stijging van de werkloosheid blijft uit, zegt professor Van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het sentiment bij de noordelijke bedrijven is positief, maar toch zijn ondernemers voorzichtig om weer extra investeringen te doen. ,,Het herstel is broos en pas over een half jaar zal er meer duidelijk zijn over een echt herstel. Toch is er sprake van een ommekeer”, zegt hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk.
Of er op korte termijn een nieuwe dip komt, durft hij niet te zeggen. ,,We zitten nu op het cruciale punt of we met de economie in een w-vorm, of in een v-vorm zitten. Ondernemers hebben dit ook, zij zijn afwachtend hoe het herstel zich zal voortzetten.”
In de afgelopen maanden kwamen verschillende economen met de verwachting dat er na het herstel een nieuwe neergang van de economie zou komen. Vooral een sterk oplopende werkloosheid zou hiervan de oorzaak zijn. Van Dijk gaat ervan uit dat er geen sterke toename zal zijn.
,,Dat betekent niet dat de situatie in alle branches op korte termijn weer positief is. Vooral de bouw en de metaal hebben nog te kampen met de gevolgen van de recessie. Deze branches zijn als eerste geraakt en zullen ook het moeilijkst aantrekken”, zegt de hoogleraar. ,,Dat speelt vooral in een gemeente als Achtkarspelen. Daar is de bouw net als in omliggende gemeenten een belangrijke werkgever.”
De scheepsbouw is tot nu toe nog niet fors getroffen. Dat is volgens de deskundige vooral een gevolg van de snelheid waarin de economie in een recessie kwam. ,,In deze branche gaat het om langlopende projecten en er zijn nauwelijks afbestellingen geweest.” Toch zullen de gevolgen op langere termijn niet uitblijven, zegt Van Dijk. ,,Er komen nu niet meer extra bestellingen bij. Ze zullen dus op een gegeven ogenblik opdrogen.”

Stabieler

Vergeleken met de landelijke economie is de situatie in Fryslân door de structuur van het bedrijfsleven in de afgelopen jaren stabieler geworden. ,,We zijn hier minder exportgevoelig. De landelijke economie heeft door het inzakken van de economie forse klappen opgelopen, maar dat speelt hier minder. Aan de andere kant zal de opleving hier ook minder sterk zijn.”
Dat de situatie in het Noorden stabieler is, is volgens de hoogleraar te zien aan de werkloosheid en het aantal faillissementen. ,,Hier is de werkloosheid minder gestegen dan landelijk. Er zijn ook amper grote bedrijven omgevallen door de crisis.”
Volgens Van Dijk zijn er ook branches die het goed blijven doen. ,,In de zorg en het onderwijs is er voldoende werkgelegenheid. ,,Daarbij is de gemiddelde leeftijd van het huidige personeel hoog. Dat betekent dat hier sneller een personeelstekort zal ontstaan.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties