De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Hoofdartikelwoensdag, 25 november 2009

Missie in Afghanistan...
De Amerikaanse president Barack Obama verzekert zijn landgenoten keer op keer dat de strijd in Afghanistan ,,een noodzakelijke oorlog is’’ die ,,beslissend is voor de veiligheid van de Amerikanen’’. Als er zo veel van afhangt, blijft het merkwaardig dat Obama zo veel tijd nodig heeft om te beslissen over het al dan niet sturen van extra troepen naar Afghanistan. Gisteravond kwamen Obama en zijn ‘oorlogskabinet’ voor de negende (!) keer bijeen om daarover te vergaderen. Wat Obama ook beslist, hij heeft inmiddels zo lang geaarzeld dat wat hij ook doet, er niet meer van een krachtdadig besluit kan worden gesproken.
De VS hebben momenteel 68.000 militairen in Afghanistan. De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft om 40.000 extra militairen gevraagd in de strijd tegen de oprukkende taliban. Obama moet kiezen uit een aantal opties. Die variëren van het sturen van 10.000 extra militairen voor het trainen van het Afghaanse leger tot het sturen van 40.000 militairen om te vechten. Een vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan zou geen optie zijn, ondanks de roep daarom van het oorlogsmoede Amerikaanse volk en Obama’s eigen Democratische partij.
Obama worstelt met de beslissing over het sturen van extra troepen naar Afghanistan omdat hij ernstig twijfelt aan de bekwaamheid van de Afghaanse president Hamid Karzai. De door het Westen in het zadel geholpen Karzai staat meer bekend om verkiezingsfraude en corruptie dan door opbouwwerk in dienst van het volk. De corruptiewaakhond Transparency International meldde onlangs nog dat Afghanistan is gedaald op de ranglijst van de minst corrupte landen ter wereld. Afghanistan staat 179e. Net boven Somalië.
Een ander probleem dat Obama parten speelt zijn de financiën. De oorlog kost nu al tientallen miljarden dollars per jaar en dat wordt alleen maar meer als er extra troepen worden gestuurd. En dat geld kan in deze economische crisis beter worden besteed. Overigens is het opvallend dat conservatieve Republikeinen zonder met de ogen te knipperen wel bereid zijn tientallen miljarden dollars extra voor de oorlog in Afghanistan uit te trekken, terwijl ze Obama’s voorgestelde hervormingen van het gezondheidsstelsel verwerpen met het argument dat er geen geld voor is. En dat terwijl er volgens de Amerikaanse krant The New York Times per jaar 45.000 Amerikanen sterven omdat ze nu niet onder het zorgstelsel vallen. Elke president die zoveel Amerikanen zou laten omkomen door oorlogsgeweld zou onmiddellijk worden afgezet.
Obama twijfelt ook over het opvoeren van het aantal Amerikaanse militairen omdat dat het door oorlog verscheurde land nog afhankelijker zou maken van de VS. En dat is in strijd met Obama’s oogmerk om binnen een paar jaar alle troepen naar huis te halen. Vorige week zei Obama nog dat het Amerikaanse leger niet voor onbepaalde tijd in Afghanistan blijft. Hij wil naar eigen zeggen zijn opvolger niet opschepen met een oorlog in het Centraal-Aziatische land.
Obama wil dus binnen een paar jaar weg uit Afghanistan. Maar dat valt niet te rijmen met een beslissing om meer troepen te gaan sturen. Het enige dat er dan op zit, is te gaan onderhandelen met gematigde taliban en hen betrekken bij het bestuur van het land.
...een mislukking?
Maar is de missie dan niet mislukt? Het is maar hoe het wordt bekeken. De taliban zijn niet te verslaan, dus waarom mensenlevens opofferen om een corrupte regering in het zadel te houden? Ook al zou Al Qaida dan weer terugkeren dan betekent dat nog niet een grotere terroristische dreiging omdat de meeste aanslagen in westerse landen zijn voorbereid. Het motief om in Afghanistan te blijven om de mensenrechten te bevorderen gaat ook niet meer op omdat Karzai samenwerkt met krijgsheren en andere ondemocratische figuren die net als de taliban ook de islamitische wetgeving willen invoeren. Het belangrijkste argument om tot een vergelijk met gematigde taiban te komen is dat blijven in Afghanistan ook eindigt in een overwinning voor de taliban. Want de voortgaande oorlog, het toenemende aantal burgerdoden en de corruptie doen de steun voor de taliban onder de bevolking alleen maar toenemen.
In de strijd tegen het terrorisme hoeft het Westen niet de opstand van de taliban neer te slaan of de sociale en politieke problemen van Afghanistan op te lossen. Na acht jaar oorlog voeren mag het duidelijk zijn dat een dergelijke aanpak vruchteloos is.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties