De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Fryske Music Night, Inside festival en het Grote Sinterklaasfeest
Een weekend feest in het WTC

Het is komend weekend drie dagen feest in het WTC Expo in Leeuwarden. Vrijdagavond is de inmiddels traditionele Fryske Music Night, een dag later probeert het nieuwe popfestival Inside voet aan de grond te krijgen en zondag is er het Grote Sinterklaasfeest. MBN Music Management is de drijvende kracht achter de activiteiten.

Door Paul van Berlo.
Het is toch zonde om voor één dag de ‘veehallen’ van WTC Expo om te bouwen tot concerthal. Dat zal ook Marc de Bruin van MBN hebben gedacht. Daarom worden de activiteiten zoveel mogelijk in één weekend gebundeld. De Fryske Music Night is daarbij sinds een paar jaar een groot succes. Bij de vorige edities verschenen er bijna achtduizend bezoekers om bekende Nederlandse zangers hun hits in het Fries te horen zingen; in een aantal gevallen bijgestaan door Syb van der Ploeg, die de avond als een ware showbizzmaster presenteert.
Dat concept is nog niet aan slijtage onderhevig, al verwacht de organisatie wel iets minder toestroom dan in de vorige jaren. Er wordt nu gerekend op zo’n zevenduizend toeschouwers, aldus Froukje Kits, partner van MBN-eigenaar De Bruin. Zij verzorgt de boekingen en pr van MBN en is op de Fryske Music Night de hele avond in touw als zangeres van de band Boulevard, die als vaste begeleidingsband optreedt.
,,Dit jaar willen we wat meer verassingen doen”, zegt Kits. ,,We moeten het toch en beetje spannend houden. Zo hebben we onder meer een spectaculaire opening en wordt Syb dit jaar in de presentatie bijgestaan door Ellen ten Damme.” Van der Ploeg kent Ten Damme ‘uit het circuit’ en haar ervaring als presentatrice bij De Vrienden van Amstel maakte haar geschikt voor deze rol. ,,En ze zingt natuurlijk zelf ook een paar keer mee.”
Dit jaar maakt Peter Koelewijn zijn opwachting en komen ook Jeroen van der Boom, Bert Heerink, de Jazzpolitie en het Britse duo Grant & Forsyth als ‘bekende Nederlanders’ voorbij. Natuurlijk is er ook weer een keur aan Friese artiesten, onder wie Anneke Douma, Piter Wilkens en natuurlijk De Kast. ,,Nieuwe Friese artiesten dit jaar zijn Eleganca, met Anneke Douma en dochter Agens Sambrink, de dames van Three-Ality en Gerrit Breteler”, zegt Kits met enige trots.
Samen met Syb van der Ploeg verzorgt zij het programma van de avond. Ze bepalen welk liedje in het Fries gezongen worden en zorgen dat De Kast-bandlid Sytse Broersma dat vertaalt. ,,Ook zingen we een Friese versie in, zodat de artiest de uitspraak en timing kan horen. En uiteindelijk is er een fonetische vertaling die op de autocue staat”, vertelt ze lachend. Want de BN’ers hebben maar één keer de kans om hun Friese uitvoering te oefenen. ,,Dat is op vrijdagmiddag en ’s avonds moeten ze er meteen voor.”

Inside

Gezien het succes van de vorige edities zal het deze vrijdag opnieuw feest zijn in de Frieslandhal. Of dat op zaterdag ook zo is, valt nog te bezien. Het is dan de beurt aan het nieuwe Festival Inside om zich te bewijzen. Het festival ontstond door een idee van Marc de Bruin en wordt getrokken door vijf personen die elkaar kennen uit de muziekindustrie. Naast De Bruin zijn dat Immie Jonkman - die haar ervaring met het organiseren van festivals opdeed bij het Metalfestival Wâldrock -, Romein-programmeur Harry Muis, Folkert Langhout van muziekpromotiebureau Scorpio en Henk de Vries van Lorenti Events.
Met zoveel jaren muziekervaring in de organisatie zou je denken dat het samenstellen van een aansprekend festival een fluitje van een cent is. Het wil echter nog niet vlotten met de kaartverkoop. ,,De kredietcrisis speelt mee en het feit dat het voor ons de eerste keer is, maakt het ook lastig”, aldus Jonkman. ,,En het blijft natuurlijk een grote kale hal, al gaan we daar met aankleding wel wat aan proberen te doen.”
Of zou het aan de programmering liggen? De hoofdact van het festival is de Amerikaanse Beth Hart en dat is toch vooral een artiest die je veel in schouwburgen tegenkomt en niet op festivals. Er lijkt bovendien weinig samenhang te zitten in de rest van de programmering. ,,We hebben juist geprobeerd om heel breed te programmeren. Dus als iemand komt voor een bepaalde band, dat die dan ook toevalligerwijs geconfronteerd wordt met een band die hij normaal gesproken niet zo snel zouden gaan bekijken. Daarom is er een breed programma met hiphop en rock, maar ook met dance, metal en echte festivalacts.”
De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zien wel brood in het festival, en hebben er vijftienduizend euro subsidie aan gegeven. ,,We hebben zo’n vijftienhonderd bezoekers nodig om ‘uit’ te kunnen”, zegt Jonkman. ,,Dat hopen we wel te halen. De bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend festival wordt, maar we kijken natuurlijk eerst hoe deze editie verloopt.”
Naast Beth Hart zijn onder anderen Waylon, Drive Like Maria en Boris te zien op het festival. Ook staan er Friese acts geprogrammeerd, als De Basis, Monstertux en Ilanois.
i Meer info op: www.fryskemusicnight.nl en www.insidefestival.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties