De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Geloof & Kerkzaterdag, 3 oktober 2009

Vergadering in Wjelsryp? Die moet wachten tot ‘na Mozes’
Wjelsryp - Iedereen in het dorp heeft ’t erover, zegt Geertje Deinum. Het is Mozes voor en na in Wjelsryp. ,,Alle vergaderingen moeten wachten tot na Mozes.” Lang hoeft het dorp nu niet meer in spanning te zitten: morgen wordt de musical Mozes in het dorpshuis voor zo’n driehonderd mensen opgevoerd.
Deinum en haar mede-gemeentelid Hetty Post van de Hervormde Gemeente (PKN) te Wjelsryp-Baaium voeren de regie. Veel van de 65 dorpelingen die aan de musical meewerken, zijn lid van die kerk. ,,Maar niet allemaal”, zegt Deinum. ,,Er doen ook mensen mee, die niet in de kerk komen.”
Dat is ook precies wat het organiseren van een musical tot zo’n mooie klus maakt, vindt ze. ,,Het is echt een dorpsgebeuren.” Zo werd in de kerk, maar ook op christelijke basisschool De Grûnslach de afgelopen vijf weken al volop aandacht aan de levensgeschiedenis van Mozes besteed.
In de klas werden verhalen over Mozes verteld. De kinderen knutselden er iets toepasselijks bij, dat op zondag in de kerk tentoongesteld werd. ,,Afgelopen zondag lazen kinderen van de school de tien geboden voor”, vertelt Deinum. ,,Tien kinderen, waarvan er maar vier normaal gesproken naar de kerk gaan. Dat is prachtig, toch? De kerk zat helemaal vol, met ouders en kinderen die er anders nooit zijn.”

Hele klus

Het idee voor het opvoeren van een musical komt van Deinum en Post zelf. Samen regisseerden ze al veel vaker zangspelen in Wjelsryp. ,,Ik geloof dat we er in 1995 mee zijn begonnen.” De musicals over Ruth en Jezus schreven ze zelf; die van Mozes hebben ze besteld bij uitgeverij SGO.
In maart begonnen de wekelijkse repetities voor de dertig koorleden en 25 toneelspelers, waarvan negen kinderen. In totaal werken zo’n 65 mensen aan de musical mee. ,,Het was een hele klus”, zegt Deinum. ,,Maar zeker de moeite waard. We zien uit naar de twee opvoeringen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties