De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportmaandag, 28 september 2009

Invicta wil, moet en kn meer met korfbal in Kollum

Kollum - Een gloednieuw kunstgrasveld, een accommodatie waar menig korfballer jaloers op kan zijn en een trainer-coach die overloopt van ambities en beleving. Invicta speelt dit seizoen op het veld in de derde klasse, maar de korfballers willen, moeten en kunnen in Kollum meer.

Bram Buruma
Korfballen moest Invicta tot vorige zomer op de ijsbaan, en het trainingsveld was vaak een modderpoel. Wat dat betreft staat de club er nu al honderd procent beter voor. Zaterdag werd de eerste thuiswedstrijd gespeeld op het nieuwe kunstgrasveld en de Kollumers vierden dat feestje met een 19-17 overwinning op OKO uit Opende. Trainer Arco Goedkoop kon wat dat betreft tevreden zijn. Hij ziet het in zijn eerste jaar met Kollum als een uitdaging om Invicta een stapje hogerop te brengen. ,,Dat is de opdracht die ik mijzelf voor dit seizoen heb gegeven. En dat zit er hier ook zeker in, daar ben ik nu al van overtuigd, klonk het na de derde overwinning van dit seizoen.
Goedkoop was tot vorig seizoen trainer van de reserves van Groninger hoofdklasser Nic. Voor zichzelf ziet hij zijn overstap naar Invicta als een promotie, maar vooral als een nieuwe uitdaging. ,,Ik ben ambitieus genoeg dat ik zelf met een eerste selectie op het veld wil staan en zelf de koers wil bepalen. Daarom ben ik ben op zoek gegaan naar een club waar beleving is en heb dat gevoel vanaf het eerste moment gekregen bij Invicta. Dit is een team waarin nog veel rek zit.
De trainer-coach uit Beetsterzwaag, die zelf eerder korfbalde bij ACVD in Dronten, moest zaterdagmiddag alles uit de kast halen om zijn team bij de les te houden. De 10-10 op het scorebord was in de pauze tegen alle verhoudingen in.
Goedkoop moest in de eerste helft zelfs af en toe aan zijn spelers uitleggen dat ze altijd zelf moeten willen winnen, en daarom een hele wedstrijd de beste willen zijn.
Pas in de pauze lukte het de coach om iedereen weer bij de les te krijgen. ,,Als je meer wilt dan op gevoel korfballen, dan wordt het plotseling een tactisch spelletje. Dat is voor sommige spelers hier nu nog even wennen. Het betekent dat ze opdrachten moeten voeren en iedereen moet zich ook echt houden aan de gemaakte afspraken. Dat is hier misschien nog een beetje tegen de natuur in; dat is iets wat dit team zeker nog moet leren.
Invicta moest het door blessures doen met drie invalsters. De druk kwam zo bij de heren te liggen. Alle Thiemen Pranger en Ruurd Meinsma pakten dat op met ieder vijf punten. Verdedigend lieten de thuisspelers af en toe een steekje vallen en dat leidde er toe dat een voorsprong van vier punten halverwege de tweede helft toch weer uit handen werd gegeven.
OKO liep in Buitenpost tegen de tweede nederlaag van dit seizoen aan. trainer-coach Christiaan Schaafsma had dat ingecalculeerd. Hij ziet in Invicta als een kampioenskandidaat en was al blij dat OKO bij vlagen het initiatief kon nemen. ,,Af en toe voelde het dat er ook meer in zat voor ons, zei hij na afloop.
Schaafsma moest toezien dat het gat na rust eigenlijk te groot werd om nog echt iets terug te doen, toen de thuisploeg afstand nam. ,,Op dat moment was het team mentaal niet sterk genoeg, al moet ik de spelers een compliment geven dat ze tegen het einde van de wedstrijd toch weer een beetje terug kwamen.
Bart de Vries is een clubman in hart en nieren, de duizendpoot van Invicta en ook nog trainer van de reserves en de jeugd. Hij hoopt dat korfbal de concurrentie met de voetbalclub komende jaren aan kan. Binnenkort is er daarom in Kollum weer een korfbaltoernooi voor schooljeugd uit de hele gemeente. De Vries hoopt vurig dat er dan weer een aantal leden blijft hangen. Zaterdag genoot hij zichtbaar van de winst voor zijn club en ook was hij duidelijk: ,,Twa jier ferlyn binne wy wat sneu t e twadde klasse rekke en drom moatte wy dit seizoen hielendal werom komme.
Invicta - OKO 19-17 (10-10). Scores Invicta: Alle Thiemen Pranger 5, Ruurd Meindertsma 5, Wietse Jan Grijpma 4, Uulco Hoekstra 3, Bonita Bergsma 1, Thea Beets 1. Scores BOKO: Pieter Buma 4, Arjen Sijbesma 4, Marijke van der Veen 4, Tjitsje aans 2, Erwin Bethlehem 1, Eward Top 1, Geartsje van der Veen 1.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties