De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Cultuurmaandag, 28 september 2009

Wat op Freeze speelt, dat speelt
Arjan Hut
Juist in het weekeinde dat De Kast zijn reünie aankondigde, vertelde presentator Jacco de Boer voor het optreden van Monstertux op Freeze dat het dit jaar een bijzonder festival zou zijn: de eerste 100 procent Sybvrije editie. Monstertux vulde de Friesland Bankzaal daarna met tot een orkaan uitwaaierende, weidse gitaarrock. De band voerde live praktisch een videoclip op, met staande lampen, filmprojecties en een kleine trommelaarster op het podium. Toch zouden het de meer pretentieloze entertainmentacts zijn die de bijna vijftienhonderd bezoekers in De Harmonie in Leeuwarden zaterdag het meeste imponeerden.
Met veertig namen op de line-up speelde er genoeg. ’s Avonds in het theater was het bandje-zappen. Een bezoek aan Monstertux afkappen om een verdieping lager de laatste wegstervende noten van nederhoppers De Basis mee te pikken. Of naar Mundane, dat het metalpodium opende in de Friesland Zorgverzekeraarzaal. Of toch maar dansen op dj-collectief De Frans Bauer Conspiracy.
Sommige acts wisten de aandacht langer vast te houden. Pioneers of Love bijvoorbeeld. Deze band met zanger/gitarist Jeroen Grendelman opende met een veilig geboetseerd nummer in de stijl van Placebo, maar daarna trakteerden ze de zaal op een portie wave-achtige rock met fraai gedoseerde gitaren en warmbloedige refreinen. Mensen verscheurden hun schema’s en bleven luisteren.
Een heel ander menu werd opgedist door De Hûnekop, een trio dat op drums, Spaanse gitaar en staande bas ruige wâldrock-’n-roll maakt met teksten als ‘do bist in brúnwurker, bûke / mar ik hâld dy yn de gaten’. ,,Emiel was vroeger ook altijd al met de gitaar in de weer”, vertelde een vroeger buurmeisje van de zanger.
Johnny Cage maakte goede indruk. Zanger/toetsenist Johan Kooi durft zijn kopstem in te zetten, en zorgde met verrassende melodieën voor spannende lijnen in de ongrijpbaar schommelende rocknummers. Ook de robuuste klanken van Greyline op het metalpodium vielen in de smaak, maar metalheadliner Autumn, met de uitstekende nieuwe zangeres Marjan, kreeg veel minder bijval dan de band verdiende.
Vreemde eend in de bijt was het volksduo Gewoon Jos, bestaande uit zanger Jos en zijn assistent-zanger Joost. Wat moest een zanger die de melancholie van de gewone man bezingt in Hollandse tegeltjeswijsheden tussen de serieuze gitaarmuren van Freeze? Toch duurde het maar een vers en een refrein voor de polonaise uitbrak.
’s Middags was het festival al begonnen op het Mata Hariplein tegenover het theater. Daar speelde onder anderen One Trick Pony, solo zingend achter de toetsen. Zij sloot haar set af met een cover van Lady Gaga’s Pokerface en bewees een hele goeie zangeres te zijn. Zanger Jelle Post van Melanocaster onderbrak het optreden van zijn band kort om de microfoon aan een vroegdronken toeschouwer te geven. De man gaf nog een opvallend steekhoudende speech over Freeze, die hij besloot met ‘wat hier speelt, dat speelt!’
Gewoon Jos, Dial-A-Poets en Aart Lus & Ed Lip: hun vervreemdende shows ‘speelden’ het meest. Maar het was Ska 3 dat de kroon spande. Ska 3 versnijdt de kleuterpop van een bekend Vlaams damestrio met funk, punk, skunk en een bandeloze inzet. Met zijn elven stonden ze garant voor een flitsend strak optreden. Alle andere zalen liepen leeg voor het feest dat vanaf het podium in de foyer losbarstte.
i Freeze festival, Mata Hariplein en De Harmonie in Leeuwarden, 1500 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties